Найманці ПВК "Вагнер" продовжують прибувати до Білорусі: ДПСУ назвала кількість угруповання

Найманці ПВК "Вагнер" продовжують прибувати до Білорусі.

Наразі на території країни нараховується трохи більше 5 тис. "вагнерівців". Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Держприкордонної служби Андрій Демченко, передає Gazeta.ua.

Як відзначив Демченко, Білорусь підтримує Росію, надаючи країні-окупанту свої полігони, інфраструктуру, в тому ж числі й щодо розміщення "вагнерівців", а не лише підрозділів регулярної армії.

Водночас будь-яких переміщень ворожих військ чи найманців біля кордону з Україною не спостерігається. Ситуація залишається повністю контрольованою українськими військовими.

"Підрозділи розвідки України, а це і розвідка ДПСУ, активно відстежують подальшу ситуацію, наскільки вона може змінитися і нести загрозу Україні. Але на даний момент та кількість представників ПВК "Вагнер" на території Білорусі значної загрози Україні не становить", додав речник ДПСУ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Командувач Обʼєднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв вважає, що поки завдання ПВК "Вагнер" в Білорусі залякувати українців імовірним наступом, але Сили оборони до цього готові.

Головне управління розвідки також каже, що навіть 10 тисяч найманців недостатньо для наступу, тому всі чутки про нього це російська інформаційна операція, щоб посіяти паніку.

Раніше повідомлялося, що "вагнерівці" пригнали в Білорусь велику кількість бронетехніки.

Згідно супутниковим знімкам на базі "Ціль" у Білорусі знаходиться вже близько 750 одиниць техніки, її кількість за тиждень зросла в півтора разу.

"Вагнер" погрожує Європі та НАТО

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко й російський диктатор Володимир Путін тим часом почали лякати найманцями Європу. 23 липня вони зустрілися у Санкт-Петербурзі, де Лукашенко заявив, що "вагнерівці" просяться на Захід, на екскурсію до Варшави та Жешува.

До цього, 20 липня найманці та білоруські військові почали показові навчання на полігоні "Брестський" біля польського кордону. У відповідь Міністерство оборони Польщі перекинуло частину своїх військ із західних регіонів до східного кордону.

Групу найманців ПВК "Вагнер" перекинули у район Сувальського перешийка, неподалік кордону Білорусі з Польщею та Литвою.

Ймовірно, вони маскуватимуться під білоруських прикордонників і допомагатимуть нелегальним мігрантам проникати до Польщі, аби дестабілізувати країну. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у Twitter.

Він розцінює це як крок у напрямку "подальшого гібридного наступу на польську територію".

Військові експерти вважають, що Сувальський перешийок може бути найбільш імовірним напрямом можливого удару з боку Росії на країни НАТО, аби пробити сухопутний коридор з Білорусі до Калінінградської області РФ.