Нардеп Гетманцев пропонує втричі збільшити акциз на автогаз

Верховна Рада розглядає питання щодо збільшення акцизу на скраплений газ. Пропонується підвищити ставку акцизу більш ніж утричі, з поточних €52/1000 л до €169/1000 л. Таку інформацію повідомляє видання "Нафторинок" з посиланням на джерело в парламенті.

За звітами, на засіданні податкового комітету Ради народний депутат Данило Гетманцев, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, розповів про збільшення ставки акцизу на автогаз.

Він заявив: "Для мене питання підвищення акцизу на газ вирішено".

Голова комітету вказав, що запропонована ставка в €169/1000 л є замалою і ймовірно буде переглянута в майбутньому. Він також висловився щодо забезпечення військових балонним газом та заявив, що не бачить у цьому проблеми, пропонуючи "поставити бензинову горілку".

Представник Міністерства фінансів закликав розглядати скраплений газ як альтернативний вид палива і зазначив, що уряд розглядає необхідність гармонізації ставок з європейськими директивами. За його словами, ставка на скраплений газ має становити €68/1000 л, а на бензини €359/1000 л.

Зазначається, що це друга спроба у цьому році збільшити акциз на скраплений газ. Попередньо, перед підвищенням податків на паливо, у ЗМІ та соцмережах поширювалися повідомлення про необхідність підняття ставок на газ, а в парламенті було зареєстровано законопроєкт №9348, яким пропонувалось збільшити акциз до €129,5/1000 л.

Також повідомлялося, що ціни на паливо будуть зростати до кінця 2023 року. Однак, за "Інфляційним звітом" Національного банку України за жовтень 2023 року, вже наступного року ціни мають стабілізуватись.