Нардеп пояснив, чим корисний «Резерв+» під час бронювання аграріїв

Аграрії бронюються через «Резерв+»
Аграрії бронюються через «Резерв+»

Ступінь критичності господарств для економіки країни визначають Мінагрополітики або обласні військові адміністрації. Потім Мінекономіки бронює цей список. Про це повідомив член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко в інтерв'ю «Главкому».

Земля повинна оброблятися. Відповідно, механізатори, комбайнери, комірники, водії зерновозів повинні бути задіяні, особливо важливо для збору урожаю протягом наступних шести місяців, - зазначив Івченко.

Одночасно, на рівні комітету з питань національної безпеки було знайдено консенсус: поки триває перебронювання працівників сільського господарства (цей процес триває близько місяця), працівник агропідприємства, яке подало списки своїх людей, отримує спеціальний QR-код через мобільний застосунок «Резерв+». Це унеможливлює вручення повісток військовозобов'язаним спеціалістам, які підтверджують «бронь». До запровадження застосунку «Резерв+», як зазнав Івченко, багатьох фахівців аграрного сектору було мобілізовано, незважаючи на їхнє право на бронювання.

Нагадаємо, минулого виконувача обов'язків міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького інформували про позитивні новини для аграріїв. По-перше, чинні бронювання продовжуються автоматично на три місяці без необхідності подавати будь-яких документів. По-друге, нове бронювання буде надаватися на 12 місяців (раніше було пів року). Відповідні зміни Кабмін відобразив у новій постанові від 5 червня №650.

Також урядовець уточнив: хоча загальна норма бронювання до 50% залежить від деяких професій, можна подавати клопотання з обґрунтуванням щодо збільшення цієї квоти. Але в настоящий час неможливо реалізувати цю частину повідомлення Висоцького.

На зустрічі Мінагрополітики 19 червня було обговорено питання бронювання військовозобов'язаних працівників під час мобілізації та воєнного стану. Начальник відділу з питань мобілізаційної роботи міністерства Юлія Бабенко зазначила у коментарі «Главкому», що найбільше запитань у присутніх викликала норма, яку було вилучено з урядової постанови від 27 січня 2023 року №76. Ця норма стосувалася бронювання військовозобов'язаних працівників підприємств згідно з мобілізаційним завданням.

Читайте також