Не лише стаж: українцям відповіли, від чого залежить розмір майбутньої пенсії

Пенсія, розмір, стаж, фінанси, рівень життя
Пенсія, розмір, стаж, фінанси, рівень життя

Українські пенсіонери, які працювали довго, часто отримують невеликі або мізерні пенсії. Причина полягає в декількох факторах.

Про це повідомляє 24 канал.

Розмір пенсії залежить від кількох основних показників: накопичений трудовий стаж та рівень заробітної плати протягом робочого періоду.

У 2024 році уряд збільшив мінімальні вимоги до трудового стажу для отримання пенсії:

  • У 60 років потрібно мати не менше 31 року стажу;
  • У 63 роки - мінімум 21 рік стажу;
  • У 65 років - мінімум 15 років стажу.

За кожний рік стажу понад мінімальний обсяг пенсії збільшується на 1%, але не більше не ніж 1% від прожиткового мінімуму.

Також розмір пенсії залежить від дати виходу на пенсію. До жовтня 2011 року наднормативним вважали стаж 25 років для чоловіків і 20 років для жінок. Після жовтня 2011 року - стаж 35 років для чоловіків і 30 років для жінок.

Зі зростанням прожиткового мінімуму у 2024 році до 2361 гривень, зросла і доплата за понаднормативний стаж - до 23,61 гривень за кожний рік понад норму. Так, якщо пенсіонер має 5 додаткових років стажу, його доплата складатиме 118,05 гривень.

Для працюючих пенсіонерів розмір доплати розраховується на основі попереднього розміру прожиткового мінімуму. Коли пенсіонер припиняє працювати, доплата переглядається з урахуванням актуального прожиткового мінімуму.

Цікаво, що в Україні кількість пенсіонерів раптово зменшилася. Після останньої пенсійної реформи, яка відбулася у 2017 році, кількість пенсіонерів скоротилася на приблизно 2 мільйони осіб. 

Читайте також