Нерухомість у Європі: як змінилися ціни на житло у 2024 році

Нерухомість у Європі: ціни на житло
Нерухомість у Європі: ціни на житло

Ринок нерухомості ЄС показує ознаки стабілізації та зростання

За даними Eurostat, ринок нерухомості Європейського Союзу показує ознаки стабілізації та зростання. У другому кварталі цього року ціни на житло в ЄС зросли на 1,9% порівняно з попереднім кварталом, а орендна плата збільшилася на 0,7%. У річному вираженні зростання становить 2,9% для ринку продажів та 3% для оренди.

Ці показники свідчать про значне відновлення після нестабільності, що спостерігалася з кінця 2022 року. Особливо помітним є той факт, що з 2010 року до другого кварталу 2024 року орендна плата в ЄС зросла на 24,8%, тоді як ціни на житло підскочили на 51,8%.

Експерти пояснюють таке пожвавлення на ринку нерухомості зниженням відсоткових ставок та стабілізацією економічної ситуації. Це призвело до повернення інвесторів на європейський ринок нерухомості, хоча ситуація залишається неоднорідною у різних країнах ЄС.

Зростання цін на житло найбільше спостерігається в країнах Балтії та Центральної Європи

За останні роки найбільше зростання цін на житло відзначено в країнах Балтії та Центральної Європи. Найбільшим лідером в цьому питанні є Естонія, де ціни зросли на 232%. За нею йдуть Угорщина з 218% зростанням, Литва зі 178% і Латвія зі 146%. Ці показники значно перевищують середній рівень ЄС.

Також варто зазначити, що орендна плата також значно зросла, особливо в Естонії, де ціни зросли на 203%. Таке ж високе зростання спостерігалося у Литві, Ірландії та Угорщині. За винятком Греції, де зафіксовано зниження цін на оренду, в інших країнах орендні ставки продовжують зростати.

Динаміка цін на нерухомість у різних країнах ЄС

У другому кварталі 2024 року найбільше падіння цін зафіксовано в Люксембурзі (-8,3%), Фінляндії (-4,8%) та Франції (-4,6%). Натомість, найбільше зростання цін спостерігається в Польщі (+17,7%), Болгарії (+15,1%), Литві (+10,4%) та Хорватії (+10,0%).

Прогнози щодо ринку нерухомості у ЄС

Експерти прогнозують подальше пожвавлення ринку нерухомості в більшості країн ЄС. Особливо зростання інвестицій очікується на ринку нерухомості Нідерландів та знову на ринку житлової нерухомості в Данії. У Італії також спостерігається підвищений інтерес інвесторів до готельного бізнесу.

Крім того, за останні 6 місяців оренда квартир у Києві значно подорожчала, зростання становило 55,53%.

Читайте також