Нобелівська лауреатка закликала світ дати Україні зброю

Україна повинна отримати всю необхідну зброю для захисту від російської агресії.

Про це заявила Голова Центру громадянських свобод, Нобелівська лауреатка миру 2022 року Олександра Матвійчук під час почесної лекції Київського безпекового форуму з нагоди Дня Соборності України.

"Я можу зрозуміти людей, які читають заголовки газет, що нобелівська лауреатка миру закликає надати Україні бойові танки, але цінності сучасної цивілізації треба захищати", - наголосила вона.

Матвійчук розповіла, що після початку російської агресії Україна зіштовхнулася з безпрецедентною кількістю воєнних злочинів.

"Це розстріли евакуаційних коридорів, створення Росією системи фільтраційний таборів, цілеспрямоване знищення житлових будинків, церков, шкіл лікарень, вбивства, зґвалтування, катування, викрадення цивільних людей на окупованих територіях. Ми документуємо ці страждання для того, щоб рано чи пізно політичне керівництво Росії, військове командування, а також всі росіяни, які вчиняли ці злочини своїми руками, були покарані", - наголосила правозахисниця.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Зазначила, що Володимир Путін розпочав війну проти України не через міфічну військову загрозу, а через те, що демократія наблизилася до російських кордонів.

Премогою України має стати не лише звільнення окупованих територій, а і проведення демократичної трансформації країни.

"Виграти цю війну і перетворитися самим на Росію - немає жодного сенсу. Ми зараз платимо занадто високу ціну тільки за шанс будувати країну, в якій права кожної людини захищені, влада підзвітна і підконтрольна, суди справедливі і незалежні, а поліція не б'є студенів, які виходять на мирну демонстрацію", - резюмувала Матвійчук.

У Києві відбувається Київський безпековий форум. На форумі проходить лекція лауреатки Нобелівської премії миру, голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук. Лекцію відкрив колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Участь у сьогоднішньому заході також беруть голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, президент Українського ПЕН, головний редактор UkraineWorld Володимир Єрмоленко, громадський діяч Валерій Пекар, журналіст Віталій Портников, письменниця Олена Стяжкіна, Катерина Прокопенко, дружина командира полку "Азов" Дениса Прокопенка.