Нові правила мобілізації. Законодавець готує неприємний сюрприз для «хитрих зятів»

У новому законопроєкті про мобілізацію може бути виключена можливість відстрочки через "догляд за тещею чи тестем", якщо є інші близькі родичі. Багато громадян використовують цю можливість для захисту зятів від мобілізації при живих дочках і синах. Про це повідомляє громадська ініціатива "Голка" з посиланням на джерела у парламенті.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки також розглядає можливість включення всіх трьох груп осіб з інвалідністю до списку осіб, які мають право на відстрочку. Однак, при повторному обстеженні потрібно буде пройти ВЛК тим, хто отримав третю групу інвалідності після 24 лютого 2022 року.

Будь-яка група інвалідності дозволяє особам отримати відстрочку або звільнення. Інвалід може служити за власним бажанням, але має право звільнитися будь-коли і не проходити ВЛК.

Щодо термінів звільнення у запас (демобілізації), поки немає рішення щодо того, чи буде це після 36 місяців, чи буде передбачений інший, менший термін. Проводяться обговорення.

Урядовий законопроєкт про мобілізацію (10449) буде розглянутий на засіданні Верховної Ради, ймовірно, наприкінці березня або в квітні. Перше читання законопроєкту відбулося на початку лютого.

Депутати, що займаються законопроєктом, приходять до висновку, що він не допоможе швидко збільшити темпи мобілізації, але має на меті підвищити відсоток тих, хто прийде на облік. Тому, якщо мова йде про збільшення кількості мобілізованих осіб, цей законопроєкт буде ефективним лише в середньостроковій перспективі. На цьому наголошують члени комітету національної безпеки.

Кабінет міністрів працює над створенням більш справедливих підходів до бронювання призовників, з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження та впливу на економіку.

Також урядовий законопроєкт про мобілізацію українців передбачає розширення категорії заброньованих працівників та перегляд підприємств і організацій, які можуть бронювати своїх працівників.

Читайте також:

  • Новий голова Запорізької ОВА: Мобілізація – пріоритет нашої роботи
  • Чи блокуватимуть ухилянтам рахунки? Парламентський комітет ухвалив рішення