ОАСК ліквідували, а скандальний Вовк і ще шестеро суддів отримали понад 40 мільйонів з кишень українців

Минуло пів року з часу ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва.

Водночас голова ліквідованого суду Павло Вовк, якого підозрюють у створенні злочинної організації і який перебуває під санкціями Сполучених Штатів Америки, та інші обвинувачені продовжують бути суддями та отримувати чималу зарплату. З 1 грудня по 31 травня судді ОАСК отримали з кишень платників податків 40 970 928 грн, повідомила голова організації "Автомайдан" Катерина Бутко.

Вовк отримав майже 1,2 млн грн.

Його заступник Євгеній Аблов отримав за цей період найбільше понад 1,5 млн грн.

У порядку денному Вищої ради правосуддя на 20 червня стоїть питання відставки Аблова.

"Він якнайшвидше хоче втекти на пенсію із довічним утриманням у сотні тисяч. Адже у Верховній Раді вже зареєстровано законопроєкт, який прямо забороняє звільнення суддів у почесну відставку. Якщо щодо них існує не розглянута дисциплінарна скарга або вони є підозрюваними чи обвинуваченими у злочинах", повідомила Бутко.

Вовк, Аблов і ще п'ять суддів є обвинуваченими у справі "плівок ОАСК".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За версією обвинувачення, всі семеро діяли у межах злочинної організації, яка мала на меті захопити державну владу, встановивши контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створивши штучні перешкоди у їхній роботі.

"І це в час, коли вся країна скидається на пікапи, квадрокоптери, рації та інше найнеобхідніше для наших захисників. Відповідальними за те, як довго така ситуація триватиме, є Верховна Рада, Вища рада правосуддя і Вища кваліфкомісія суддів", сказала Бутко.

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон про ліквідацію ОАСК.

Перед цим США запровадили санкції проти Вовка й двох членів його родини. Державний департамент США заявив, що санкції у зв'язку з вимаганням хабарів в обмін на втручання у судові процеси.

Торік у червні Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду обвинувальний акт щодо Вовка і суддів ОАСК у справі про зловживання впливом.