Офіцер Росгвардії отримав підозру за катування українців в аеропорту Гостомеля

Українські правоохоронці заявили, що офіцер Росгвардії, причетний до тортур людей в аеропорту Гостомеля, отримав підозру. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора та Національна поліція України.

Під час окупації Гостомеля в березні 2022 року підозрюваний разом зі своїми підлеглими утримував близько 100 осіб на території авіаційного підприємства.

Людей тримали у трьох непрацюючих морозильних камерах. У найменшій, площею 6 квадратних метрів, перебувало 15 осіб, у найбільшій – близько 30 і більше. Серед утримуваних були як цивільні, так і військовополонені.

Утримуваним було позбавлено необхідної медичної допомоги та належного харчування. Більшість з них постійно малювали забандажовані очі. В приміщеннях були незгідні умови, такі як низька температура, відсутність вентиляції, світла, спальних місць та санвузлів.

Звітіться, що утримуваних били руками, ногами, зброєю. Вони були катовані електричним струмом, позбавлені повітря, на голову наділи поліетиленовий пакет і імітували стрілянину.

Окупанти застосували ці заборонені методи, щоб отримати від жертв інформацію про військово-політичне керівництво України, Збройні сили України та особи, які брали участь в АТО/ООС. Постраждалі зазнали значного фізичного та психологічного страждання.

Заступнику командира загону мобільного особливого призначення "Ратибор" Управління Росгвардії по Красноярському краю повідомлено про підозру в порушенні законів і звичаїв війни. Він ризикує до 12 років позбавлення волі.

Повстання продовжується

Триває 719-та доба повномасштабної війни Росії проти України. За минулу добу відбулися 63 бойових зіткнення. Ворог завдав 5 ракетних та 71 авіаційний удар, а також здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.