Опубліковано список хвороб, які звільняють українців від мобілізації

Українцям нагадали, з якими хворобами звільняють від мобілізації.

Як повідомляє "Хвиля", Міністерство оборони України видало наказ "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України № 402 від 14.08.2008 року", де зазначено, які хвороби є підставою для звільнення від мобілізації.

Новим законом скасовано статус обмежено придатний до військової служби, тепер є тільки два висновки про придатність - придатний чи непридатний. Люди, які мали статус обмежено придатний, повинні протягом 9 місяців пройти військово-лікарську комісію знову, за результатами якої буде надано новий висновок.

Військово-лікарська експертиза визначає придатність до військової служби за станом здоров'я осіб, військових службовців, військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Люди з хворобами з переліку, який включає інфекційні та паразитарні захворювання, онкологічні захворювання, хвороби крові та кровотворних органів, ендокринні хвороби, розлади харчування та обміну речовин, розлади психіки та поведінки, хвороби нервової системи, хвороби ока, хвороби органів травлення, хвороби системи кровообігу, хвороби органів дихання, хвороби сечостатевої системи, пороки розвитку та хромосомні порушення, травми, отруєння та наслідки зовнішніх причин, можуть бути звільнені від мобілізації.

Раніше в Україні всіх військовозобов'язаних будуть відправляти на військово-лікарську комісію, навіть якщо видається, що вони непридатні до військової служби.