Отримання статусу учасника бойових дій: Мінветеранів розробило інфографіку

Мінветеранів розробили інфографіку з деталізацією порядку отримання статусу учасника бойових дій (УБД). Цю інформацію повідомило Міністерство у справах ветеранів України.

Хто має право на статус УБД?

  • Військові ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, прикордонної служби, Державної служби спецтранспорту, Управління Державної охорони України, Держспецзв'язку;
  • Поліцейські;
  • Особи рядового, начальницького складу ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби;
  • Особи, які з 24 лютого по 25 березня 2022 року у складі добровольчих підрозділів у взаємодії з Силами оборони, брали участь у заходах для оборони України.

Як отримати статус УБД під час війни?

Рішення про надання статусу УБД ухвалюється відповідними комісіями.

Як отримати статус УБД після звільнення зі служби?

Рішення про присвоєння статусу УБД ухвалюється комісіями при Мінобороні, Міністерстві внутрішніх справ, Мін'юсті, поліції, Нацгвардії, СБУ, прикордонній службі та іншій. Командири військових частин та інших органів повинні подати на розгляд комісії довідку №14 (за постановою Кабінету Міністрів від 20 серпня 2014 року) протягом 30 календарних днів з дня участі у бойових діях чи отримання травм. Якщо командир не подасть таку довідку, військовий може звернутися до комісії самостійно.

Як отримати статус УБД як доброволець?

Закон не передбачає отримання статусу учасника бойових дій для тих, хто добровільно брав участь у боях після 25 березня 2022 року. Для оформлення статусу УБД доброволець повинен бути офіційно оформлений у військовій частині.

Хто має право на статус ветерана війни?

Хто належить до учасників війни?

Учасниками війни визнаються військовослужбовці, які в період війни проходили військову службу у збройних силах колишнього СРСР, працівники тилу та інші особи, передбачені законом.

Мінветеранів зазначає, що отримати статус УБД через Дію наразі неможливо.

Для отримання пільг особам зі статусом учасника бойових дій необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду України, незалежно від місця реєстрації. Міноборони також пояснило, як буде працювати законопроєкт про цифровізацію армії.