"Паспортний терор посилюється" ‒ Гайдай розповів про життя в окупації

Для в'їзду на територію Ростовської області РФ у жителів Луганщини вимагають російський паспорт або візу.

А в паспортних столах необхідно перекладати документи на російську. Про це у Telegram повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, про те, що кордонів між так званою ЛНР та РФ вже нема, як і про скасування перевірок, жителі окупованої Луганщини чули неодноразово.

"Чули і вірили. А от коли хтось із них забажав побачити, що коїться там насправді, стикаються все з більшими труднощами на місці і кордон, і митні пункти, й, відповідно, величезні черги. А віднедавна діють і додаткові обмеження щодо пропуску з боку Ростовської області. По-перше, росіяни власноруч визначили зручні пункти перетину, де відбуватиметься пропуск осіб. Поза їх межами в'їзд в регіон заборонений. По-друге, за відсутності паспорта РФ чи так званої ЛНР перетнути кордон можна лише за певних умов. При перевірці вимагають візу, а також посвідчення біженця, свідоцтво про надання тимчасового притулку на території РФ чи свідоцтво про розгляд клопотання про визнання біженцем в Росії", ‒ пише Гайдай.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Окупанти пояснюють, що такі заходи зумовлені необхідністю додаткового контролю переміщень осіб з території Донбасу.

"Щось пішло не так і під час примусової паспортизації в області. Через неосвіченість працівників паспортних столів, вирішено ввести додаткові умови для отримання паспорту РФ. А саме, при поданні заяви слід зробити переклад низки документів з української на російську мову. Це спрощує роботу певних органів, але відтермінує видачу паспорта і бажання його отримати", ‒ наголосив Гайдай.

За його словами, невміння організувати прості процеси життєзабезпечення поступово проявляється в кожній сфері.

Так, в окупованих районах Луганщини спостерігається нестача готівки. Кількість банкоматів і терміналів в регіоні обмежена, подекуди їх робота заблокована.

"Обсяг готівки, яка завозиться з території РФ, протягом року ніхто не змінював. Втім, на її отримання зараз претендує не тільки місцеве населення, а й десятки тисяч військових РФ, які базуються в області. Пріоритет надають, звісно, бойовикам. Те, що залишиться, видають цивільним клієнтам банку. Черги із невдоволених зростають щодня", ‒ додав Гайдай.

У захопленому Рубіжному Луганської області окупанти розміщують особовий склад та техніку у житлових кварталах, прикриваючись мирним населенням. Росіяни розселяються на перших та других поверхах, а вище залишають проживати цивільних.

У тимчасово захоплених ворогом Кремінній та Нижній Дуванці на Луганщині росіяни виселяють місцевих із їхніх будинків. Там вже розміщуються новоприбулі представники збройних сил РФ. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.