Пенсії, зарплати, пільги: Мінфін прозвітував, на що витрачаються гроші міжнародних донорів

Донорські гроші: пенсії, зарплати, пільги
Донорські гроші: пенсії, зарплати, пільги

Міністерство фінансів України отримало понад 93 млрд доларів США бюджетної підтримки від міжнародних партнерів з лютого 2022 року.

Ці кошти використовуються для фінансування першочергових потреб у соціальній та гуманітарній сферах, таких як програми соціальної підтримки, пенсії та зарплати державних службовців.

Мінфін співпрацює з Світовим банком для забезпечення прозорості та ефективного використання наданих коштів. За допомогою механізмів Світового банку до України надійшло майже 40 млрд доларів США з цільовим призначенням, узгодженим з партнерами та українським урядом.

проект PEACE in Ukraine є найбільшим за обсягом фінансування проєктом Світового банку. Цей проєкт надав майже 30 млрд доларів США бюджетної підтримки, з яких понад 80% надійшло від США. Крім того, проєкт фінансується коштами Японії, Великобританії, Норвегії та інших партнерів.

Україна надсилає звіти про витрати, які перевіряє Світовий банк. Затверджені видатки відшкодовуються з державного бюджету України в рамках проєкту PEACE in Ukraine.

Цей механізм забезпечує високий рівень прозорості та дає можливість донорам бачити фактичні бюджетні платежі.

Мінфін спільно з компанією Делойт Консалтинг та аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers Ukraine контролює пряму бюджетну підтримку від уряду США та перевіряє витрати України в рамках проєкту PEACE in Ukraine.

Мінфін і Світовий банк також здійснюють моніторинг спрямування коштів через інші проєкти Світового банку.

Програми макрофінансової допомоги ЄС

У 2022-2023 роках Україна отримала понад 25 млрд євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу (ЄС). Мінфін співпрацює з ЄС у контролі за фінансуванням, обмінюючи необхідні документи та звіти.

У межах інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки, який становить 50 млрд євро, була створена Аудиторська рада. Її завданням є постійний моніторинг та контроль за використанням фінансування, наданого ЄС.

Аудиторська рада має право запитувати інформацію та звертатися до компетентних органів для перевірки.

Читайте також