Пенсій для всіх не буде: кому можуть урізати чи скасувати виплати

Пенсій для всіх не буде: кому можуть урізати чи скасувати виплати

Уряд України запропонував новий законопроект, який передбачає об'єднання різних видів соціальної допомоги у одну універсальну.

Експерт з соціальної політики Сергій Коробкін розповів про плани уряду впровадити базову соціальну допомогу, що може значно змінити систему соціальних виплат в Україні.

Хто має право на базову допомогу?

Згідно з новим законопроектом, базову соціальну допомогу зможуть отримати малозабезпечені сім'ї, громадяни з недостатнім трудовим стажем та ті, хто не має права на пенсію, навіть якщо виповнив 65 років. Допомогу також зможуть отримувати не лише українці, а й громадяни Польщі.

Як розраховуватиметься розмір допомоги?

Розмір базової величини для сім'ї пропонують визначати на рівні 100% для першого члена сім'ї і 70% для кожного наступного. Для дітей до 6 років та осіб з інвалідністю 1 або 2 групи буде застосовуватися 100% базової величини. Конкретний розмір базової величини визначатиметься Законом про бюджет, і попередньо Мінсоцполітики пропонує встановити її на рівні 4000 грн. у 2025 році.

Мінсоцолітики України / Фото: podrobnosti.ua

Кому можуть зменшити виплати?

Сергій Коробкін попереджає, що нова система може призвести до втрати права на виплати для деяких людей. Під загрозою соціальні стипендії, виплати з вагітності та пологів, а також допомога для самотніх матерів. Якщо одержувач або їх батьки мають достатній дохід, вони можуть не отримати базову допомогу взагалі.

Міністр соцполітики Оксана Жолнович заявила, що не всім заберуть виплати, але кожна виплата повинна бути оцінена на адекватність і переформатована, якщо вона нічого не несе.

Коли почне працювати нова система?

Розмови про універсальну допомогу тривають з весни 2022 року. Передбачалося, що вона почне працювати з квітня 2023 року. Проте проект закону з'явився в вересні 2023 року, а оновлений варіант представили у травні 2024 року. Якщо закон буде ухвалено, він почне діяти частково з вересня 2024 року і повністю з 1 січня 2025 року.

Що робити тим, хто хоче отримати пенсію?

Заступник міністра соцполітики Дар'я Марчак радить українцям не сподіватися на велику пенсію від держави. Вона зазначила, що краще працювати більше і накопичувати на пенсію, якщо хочете отримати достойні виплати у старості.

Читайте також: