Пентагон попри санкції закуповував російську нафту – The Washington Post

Нафтопродукти з Росії продовжували надходити на грецький нафтопереробний завод через Туреччину, незважаючи на міжнародні санкції. Такий висновок зробило видання The Washington Post.

Згідно з матеріалом, ці поставки забезпечувалися шляхом пролягання маршруту через нафтосховище в Туреччині, що дозволяло виключити ідентифікацію походження нафти з РФ. Право власності на продукцію декілька разів змінювалося до її надходження до Греції.

The Washington Post зазначає, що точну кількість російського мазуту в продукції, що закуповує Пентагон, встановити не вдалося. Ці продукти проходять процес очищення з використанням низки непідконтрольних інгредієнтів.

Також підтвердити, чи був мазут з Росії перемаркований під час транспортування, не вдалося. Сертифікати походження, що описують поставки нафти, не доступні загальному громадськості.

Пентагон, у свою чергу, уклав нові контракти з грецьким нафтопереробним заводом на близько $1 мільярд з моменту введення заборони на поставки з РФ.

За звітами про відвантаження, більш як $1 мільйон барелів авіагасу від Motor Oil Hellas було відправлено у Італію, Францію, Іспанію і Велику Британію.

Представник Пентагону Джо Йосва заявив, що не знає про те, що паливо з Росії поставляється його грецькому постачальнику.

Агентство оборонної логістики Пентагону вважає, що Motor Oil Hellas і інші підрядники мають виконувати закони і правила, пов'язані з бізнесом з Росією. Згідно з санкціями, турецькі компанії можуть приймати російське паливо, але не грецький нафтопереробний завод.

Варто нагадати, що з 5 грудня 2022 року Європейський Союз ввів ембарго на імпорт морської нафти з РФ, а країни G7 та Австралія встановили цінову стелю на російську нафту. Також цього тижня можуть бути запроваджені нові санкції щодо Росії, зокрема щодо алмазного бізнесу.