Виплати родичам загиблих воїнів: хто може отримати, суми та необхідні документи

Українські сім'ї отримують одноразову компенсацію

Українським сім'ям загиблих захисників надається одноразова грошова компенсація у розмірі 15 мільйонів гривень або 750-кратний прожитковий мінімум для працездатних осіб (2 267 250 гривень). Таку інформацію опублікував "Хвиля", посилаючись на рішення Кабінету міністрів України №168 від 28 лютого 2022 року.

Ця сума компенсації розподіляється рівними частками між членами сім'ї загиблих. Гроші виділяються поетапно, спочатку виплачується 20% від суми, а залишок поетапно протягом 40 місяців.

Нагадаємо, що до родичів, які можуть отримати компенсацію, належать батьки, чоловік чи дружина, діти до 18 років, а також особи, які перебували на утриманні загиблого.

Крім того, Законом України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" передбачено виплати членам сім'ї у разі загибелі військовослужбовця або особи, яка звільнилася зі служби, якщо смерть настала протягом року після звільнення.

Документи для отримання компенсації

Для отримання компенсації сім'ям треба зібрати пакет документів та подати його до відповідних установ. До переліку документів входять заява, витяги, довідки та свідоцтва. Зокрема, треба мати витяг з наказу військової частини про виключення загиблого військовослужбовця зі списків особового складу військової частини, витяг з особової справи про склад сім'ї військовослужбовця, свідоцтва про народження, смерть та шлюб, паспортні документи, довідки про реєстрацію місця проживання, ідентифікаційний номер та інші.

Зміни в зарплатах військових

З 1 травня 2021 року зарплати військових в Україні змінилися. Тепер у певних категорій військовослужбовців є можливість отримати виплату у сумі 190 тисяч гривень на місяць.