Перейменування Запоріжжя не буде

Голова Міністерства освіта та науки Оксен Лісовий заявив про скасування рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування населених пунктів, в тому числі міста Запоріжжя.

Міністр вважає, що комісія вийшла за межі своїх повноважень. Про це він написав у Facebook.

"Скандальне рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування населених пунктів має бути скасовано", заявив Лісовий.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Міністр вважає, що комісія вийшла за межі своїх повноважень, оскільки питання щодо заборони пропаганди російської імперської та радянської пропаганди покладено на інші органи.

Лісовий заявив, що комісія повинна формувати та оприлюднювати перелік населених пунктів, назви яких потребують погодження зі стандартами державної мови та рекомендаціями щодо погодження назв таких сіл, селищ, міст зі стандартами державної мови.

"Виглядає, що члени комісії підійшли до розроблення рекомендацій дуже формально. Є у назві корінь "красн" або "черв"? Ок, перейменувати. А чи є там насправді історичний зв'язок із комуністами, ніхто не вивчав (а це, власне, і не завдання цієї комісії). Тому нині це рішення має бути скасовано і напрацьовано нове компетентними та уповноваженими органами", додав Лісовий.

Від громадян надходили звернення щодо перейменування міста Запоріжжя на Запорожжя, тож Нацкомісія почала розглядати це питання.

Пропозиція перейменування міста є дискусійним питанням. Про це на пресконференції "Деколонізація топонімії: про виконання норм Закону України" заявила членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови Ольга Новікова та додала, що рекомендує це вирішити членам громади і місцевим органам влади.

Це питання комісія відносить до третьої групи пропозицій для перейменування та рекомендує вирішити членам громади і місцевим органам влади.