"Під ударом може опинитися хліб" - попередили про нові загрози російського терору

Українська територія знову стала об'єктом нападу з боку Росії. До цього часу немає повідомлень про масштабні руйнування енергетичної інфраструктури, але невідомо, чи відмовиться Росія від цієї тактики в майбутньому. Військовий експерт Іван Ступак у коментарі Gazeta.ua обговорив можливі наступні кроки росіян.

"Поки ми не бачили інформації про масові напади росіян на об'єкти енергетичної інфраструктури. Є деякі ракети і безпілотні апарати, але поки наша повітряна оборона відчуває дефіцит результативних дій. Треба розглянути, чи змінилися наші підходи та алгоритми дій, а також де розташовані системи ППО", - зазначив Ступак.

Експерт також зазначив, що немає свідчень, що росіяни планують припинити зимовий терор. Відповідно, їх тактика може змінитись, а географія та цілі наступних атак могуть розширитись. Один з можливих об'єктів - харчова промисловість, зокрема елеватори.

Ступак пояснив, що росіяни часто використовують дрони в своїх атаках через кілька причин. По-перше, це економія ракет. По-друге, це дозволяє їм здійснювати розвідку і перевірити ефективність нашої ППО без значних витрат. Зазначається, що в Україні було проведено певну підготовку до можливих російських атак, що, мабуть, зменшить період без світла та води порівняно з минулим роком.

У ніч на 23 жовтня 2023 року російські загарбники знову атакували Україну за допомогою безпілотних літальних апаратів. За даними Повітряних сил ЗСУ, противник випустив ракету Х-59 та безпілотник невизначеного типу. Дрони Shahed-136/131 були запущені з мису Чауда, що знаходиться в Криму, та направлені на південь, схід та центр України.

У вечірній час 21 жовтня російські військові здійснили ракетний обстріл терміналу "Нової пошти" у селищі Коротич Харківського району. При цьому правоохоронці знайшли уламки ракет С-300. За попередніми даними, дві ракети цього типу були випущені з території Бєлгородської області Росії. В результаті атаки загинуло шестеро цивільних, а 17 людей отримали поранення.