Підприємствам простіше закритися, ніж платити непідйомні тарифи на електроенергію – експерт

Феросплавні підприємства України зупинили роботу через підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії. Виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев висловив занепокоєння з цього приводу.

Кудрявцев зазначив, що Нікопольський та Запорізький заводи феросплавів вже припинили роботу. Він не розуміє, чому потрібно підвищувати тарифи, коли можна звернутися до Європейського Союзу з проханням про допомогу і вирішити проблему з боргами і дисбалансом на ринку.

Тарифи на електроенергію для промисловості стали непідйомними, тому заводам легше припинити виробництво. Українські підприємства втрачають ринки і найцінніший ресурс - робочу силу.

Спеціаліст наголошує, що необхідно зберегти та утримати фахівців, щоб після вирішення проблеми із електроенергією мати можливість працювати. Перезапуск печей є складним процесом, який неможливо здійснити без досвідченого персоналу. Це стосується всіх галузей промисловості.

Головне завдання сьогодні - Міністерству палива та енергетики потрібно вирішити проблему з державною монополією Укренерго і знайти механізми, які запобігатимуть підвищенню тарифів на передачу електроенергії для бізнесу.

НКРЕКП схвалила підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії. Після підвищення тарифів дохід «Укренерго» складатиме 58,7 млрд грн. Проте директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що підвищення тарифу Укренерго не є обгрунтованим, а лише приховує неефективність менеджменту, який має великі зарплати.