Писати Росія треба з великої літери. Міністр освіти пояснив, чому

Міністерство освіти та науки випустило наказ про нову програму для школярів, які навчаються за кордоном.

У ньому йдеться про те, що в іншому документі назву РФ потрібно змінити відповідно до норм українського правопису, тобто писати з великої літери.

Міністр Оксен Лісовий пояснив у Fаcebook, чому прийняли таке рішення.

"Що таке Росія і хто такі росіяни мені добре відомо з досвіду моєї сімʼї, власного досвіду та досвіду моїх побратимів. Буквально з нуля. Правопис "РФ" з великої літери помилка, але вимога нормопроєктування. Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наш наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном", пояснив міністр.

У мережі бурхливо відреагували на допис Лісового. Користувачка Ярина Бицька запитала міністра чи можна, щоб діти писали назву країни-терориста з малої букви. Міністр освіти відповів їй, що "тільки за".

"Але ж, ви не проти, що в Україні діти писатимуть із маленької? У шкільних творах, наприклад, або, десь на уроках географії? Наші діти із дитсадка знають, що власні назви пишемо з великої букви. Але вони також знають, що то не зовсім країна, а помийка колонізованих народів. До того незрозумілого, агресивного формування ми всі таким чином виявляємо свою глибоку зневагу", - написала Ярина Бицька.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Інші користувачі дивуються, чому взагалі викиникла така проблема.

"Мін'юст би не зареєстрував. Країна змінилась, все змінилось. Є життя до та після. А виконавчі органи влади не можуть змінити вимоги нормопроектування. Це проблема?"

"Хто пише ці вимоги?Накази і норми мають відповідати реаліям сьогодення. І це ваша робота їх змінювати/ініціювати зміни. А ви знизуєте плечима, мовляв норми - нічого не поробиш".

З початку російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року українські ЗМІ та державні структури практикують написання "путін", "москва", "кремль" "росія" та "російська федерація" з маленької літери на знак зневаги.