Подання річних декларацій у Польщі: що потрібно знати українцям про IFT-1R

Українці у Польщі: що таке документ IFT-1R та кому його дають

Українцям, які працюють у Польщі, пояснили, що таке документ IFT-1R та кому його надають. Роботодавці видають цей документ іноземним працівникам без статусу податкового резидента Польщі. Він є аналогом форми PIT-11 і містить інформацію про доходи, отримані фізичними особами, які не проживають у Польщі постійно (нерезиденти).

IFT-1R також можуть отримати нерезиденти, які отримують доходи від дивідендів, відсотків, ліцензійних зборів, винагороди для керівників мистецької та спортивної діяльності, а також роботи у сфері морського та річкового судноплавства та повітряного транспорту.

"IFT-1R - це, по суті, аналог форми PIT-11, оскільки містить інформацію про розмір доходу (доходів), отриманого на території Польщі фізичними особами, які постійно не проживають в країні (нерезиденти)", - пояснили українцям.

Якщо працівник є податковим резидентом Польщі, то йому буде видано форму PIT-11, інакше - IFT-1R. Отримати обидва документи одночасно неможливо. Особи, які отримують IFT-1R, мають право подати річну декларацію PIT-37 у своїй батьківщині, а не у Польщі.

Щоб бути польським податковим резидентом, громадянин України повинен мати центр особистих чи економічних інтересів у Польщі або перебувати тут понад 183 дні у календарному році.

Також варто зазначити, що громадяни України, які надають довідку про податкове резиденство України своєму роботодавцеві, не можуть подавати декларацію PIT-37 у Польщі. В цьому випадку їм буде видано документ IFT-1R, а на основі цього документа вони можуть відзвітувати до податкової на батьківщині.

Документ IFT-1 - це інформація, яка надається роботодавцем іноземному працівнику за його запитом протягом податкового року, а IFT-1R - це податкова інформація, яка надається працівникам-нерезидентам після закінчення податкового року.

Наприкінці підкреслили, що самостійно подавати декларацію та вносити дані з IFT-1R до неї можна лише за наявності документального підтвердження польського податкового резидентства та проживання в Польщі.