Польські фермери загрожують знову заблокувати кордон із Україною: що трапилося

Польські фермери блокують кордон із Україною
Польські фермери блокують кордон із Україною

Польські фермери розглядають можливість відновлення протестів після закінчення полевих робіт. Вони стверджують, що імпорт з України має негативний вплив на польський ринок ягід, особливо малини.

За даними EastFruit, закупівельні ціни на малину в Польщі знизилися до 6,5-7 злотих (70-75 грн.) за кілограм, що нижче за рівень рентабельності. Польські виробники боються подальшого зниження цін.

"Це кілька тисяч тонн - так припускають виробники. Останнім часом спостерігалося значне зниження закупівельних цін, що явно викликане імпортом з України. Це велика проблема для наших виробників - навіть коли українська малина не йде безпосередньо до Польщі. Ягоди зі Сходу йдуть в інші країни ", - зазначив Сильвестр Дзевульський із Люблінської сільськогосподарської палати.

Ціни на малину / Фото: freepik

Польські виробники аргументують, що не можуть конкурувати з українською продукцією через нижчу собівартість виробництва в Україні та менш суворі екологічні стандарти. Фермери закликають владу запровадити ліміти на імпорт та посилити контроль на кордоні.

"Цей продукт має доповнювати наш ринок, а не знищувати його (...). У нас є низка служб на кордоні, які мають перевіряти всі транспорти, а не вибірково", - додав Сильвестр Дзевульський.

Нагадаємо, раніше наслідки блокування поляками кордону з Україною показали на графіку.

Читайте також