Повітряні сили відреагували на прогнози щодо F-16 в Україні

У Повітряних силах спрогнозували, коли українські пілоти на винищувачах F-16 зможуть виконувати завдання в Україні.

Видання The Wall Street Journal, яке писало про лютий 2024 року, узагальнило всі заяви американських, європейських та українських політиків і посадовців з цього приводу, вважає речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, передає Gazeta.ua.

"Ми бачили різні прогнози, коли зможуть бути ці літаки в українському небі. Це був і кінець року, і початок року, і весна. Навіть дехто казав про літо наступне. Ті прогнози, що про початок наступного року це те, що було б доволі таки непогано. Ми можемо говорити про те, що це буде найшвидше. Тому що є процес підготовки не лише мовний, але й сам процес підготовки застосування цього літака", сказав він ефірі телемарафону.

За словами Ігната, сказати точно, коли саме це відбудеться, наразі неможливо. Зокрема, українські пілоти мають навчитися саме воювати на цих винищувачах, адже для цього Україні F-16 й потрібні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Раніше видання The Wall Street Journal із посиланням на українських посадовців повідомило, що Україна впевнена, що вже на початку лютого невелика група бойових пілотів буде готова до польотів на винищувачах F-16. Йшлося про групу з 10 або менше льотчиків.

У США водночас вважають, що на це піде більше часу. Там планують за 5 місяців підготувати українських пілотів, які добре володіють англійською.

Міністр оборони Данії повідомив, що його країна і Нідерланди передадуть Україні винищувачі F-16. Зокрема, Данія передасть 19 американських літаків, сказала прем'єр-міністерка Метте Фредеріксен.

20 серпня президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте уклали проривну домовленість. Після тренування українських пілотів та інженерів Нідерланди передадуть 42 літаки.