Познайомилися ще студентами - подружжя вперше отримало Нобелівську премію

Вперше пара, яка була подружжям, отримала Нобелівську премію 23 жовтня 1947 року. Герті та Карл Корі, американські біохіміки, отримали цю премію "за відкриття каталітичного перетворення глікогену" в галузі фізіології і медицини.

Герті та Карл Корі були народжені і жили в Австрії. Карл навчався в університеті Карла Фердинанда в Празі з 1914 року. Там він познайомився зі студенткою Гертою. Вони дружили, а в 1916 році опублікували спільну статтю. Коли Карл був на третьому курсі, він пішов на війну. Після повернення в 1918 році він завершив навчання. В 1920 році Герта та Карл одружилися у Відні і ви досягли 37 років разом у шлюбі.

У 1922 році пара переїхала в США, де вони отримали громадянство і освоїли англійську мову. Карл отримав посаду біохіміка в Державному інституті з вивчення злоякісних захворювань в Баффало. За півроку Герта теж приєдналася до цього інституту. Вони провели свої дослідження там, які принесли їм Нобелівську премію.

Особливо цікавили Герту та Карла процеси обміну вуглеводів. Основним результатом їх робіт став опис біохімічного циклу глікогену, який є способом зберігання і розкладання глюкози в організмі, особливо в м'язах і печінці. Вони дослідили повний цикл розщеплення і синтезу глікогену, який тепер відомий як цикл Корі. Цей термін відомий не лише у біохімії, а й у спортивній медицині, фітнесі, харчуванні і т. д.

У 1936 році Карл і Герта відкрили глюкозо-1-фосфат, який отримав назву ефіру Корі. У 1930-х роках Корі встановив біохімічний механізм дії інсуліну - гормону, який виробляється острівковими клітинами підшлункової залози. При дефіциті інсуліну розвивається цукровий діабет, при якому клітини не можуть адекватно використовувати глюкозу в якості джерела енергії.

Під час вивчення перетворень глюкози в глікоген, Корі спочатку описали перехід глюкозо-6-фосфата в глюкозо-1-фосфат під дією ферменту фосфоглюкомутази. Це відкриття було зроблено у 1938 році. Через п'ять років після вирощування та очищення ферменту фосфорілази в кристалічній формі вони виявили, що цей фермент існує у активній та неактивній формах. Пізніше вони з'ясували біохімічні умови, за яких неактивна форма активується.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У 1944 році вчені синтезували глікоген в пробірці, що підтвердило їх гіпотезу про трьохетапний шлях біосинтезу глікогену з глюкози. Крім того, Герта виявила інший фермент, який бере участь у синтезі та розщепленні розгалуженої форми глікогену в печінці та рослинних клітинах. У цьому ж році вона стала доцентом кафедри біохімії Медичної школи Вашингтонського університету, а через три роки отримала позицію професора біохімії.

У 1947 році пара отримала Нобелівську премію, яку вони поділили з аргентинським фізіологом Бернардо Усаем. Герта стала першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини. Через десять років вона померла від міелосклероза - хронічної тяжкої хвороби, при якій кістковий мозок замінюється волокнистою сполучною тканиною. Вона боролася з хворобою завдяки постійним переливанням крові. У 1979 році Міжнародний астрономічний союз назвав кратер на зворотному боці Місяця на честь Герти Терези Корі.

У 1960 році Карл одружився вдруге зі своєю другою половиною Енн Фіцжеральд-Джонс. Вони прожили разом 24 роки. Карл помер 20 жовтня 1984 року.

Церемонія оголошення лауреатів премії імені Альфреда Нобеля цього року розпочалася 1 жовтня і тривала тиждень. Вручення премій щорічно відбувається 10 грудня, в день річниці смерті Альфреда Нобеля. Цього року Американці Вільям Нордхаус і Пол Ромер стали лауреатами Нобелівської премії з економіки. Лікар Денис Муквеге та іракська правозахисниця та активістка Надя Мурад отримали Нобелівську премію миру. 3 жовтня були оголошені лауреати Нобелівської премії з хімії. Нагороди отримали Френсіс Арнольд, Джордж Сміт і сір Грегорі Вінтер за їхню роботу з "направленої еволюції ферментів та антитіл". 2 жовтня лауреатами Нобелівської премії з фізики 2018 року стали американець Артур Ашкін, а також француз Жерар Муру та канадка Донні Стрікленд.