Президент Бразилії зробив нову скандальну заяву про війну в Україні

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва пожалівся, що Україна та РФ ігнорують його "мирні" пропозиції.

На його думку, ані президент України Володимир Зеленський, ні російський диктатор Володимир Путін не готові до переговорів, пише Reuters.

"Бразилія хоче миру в Україні, проте президенти обох сторін зараз не готові сісти за стіл переговорів. Ні Путін, ні Зеленський. Мирні пропозиції, над якими Бразилія працює з кількома іншими нейтральними країнами, будуть готові, коли Київ із Москвою висловлять бажання розпочати переговори. Роль Бразилії полягає в тому, щоб спробувати дійти мирної пропозиції разом з іншими, коли обидві країни цього захочуть", заявив Лула да Сілва під час пресконференції для закордонних ЗМІ.

Бразильський лідер розкритикував західних партнерів України та постійних членів Ради безпеки ООН за те, що ті "не припинили війну".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Президент Бразилії також вибухнув критикою на адресу західних країн, які підтримують Україну в її захисті від агресора:

"Рада Безпеки ООН не спрацювала. США вторглися в Ірак, Франція та Велика Британія вторглися в Лівію, тепер Росія. І всі мають право вето", заявив він.

Видання нагадало, що Лула да Сілва спробував сформувати групу нейтральних країн, щоб розпочати мирні переговори. Це викликало хвилю критики після того, як президент Бразилії заявив, що за війну однаково відповідальні і держава-агресорка, і її жертва.

Після критики скандальних заяв президента Бразилії він 19 квітня уперше прямо засудив "порушення територіальної цілісності" України з боку Російської Федерації.

Міністерство закордонних справ запросило президента Бразилії приїхати в Україну, щоб зрозуміти справжні причини і сутність російської агресії.

Президент да Сілва раніше заявляв, що Україна повинна відмовитися від Криму. Мовляв, якщо "віддати Росії Крим", це гарантуватиме настання миру.

В українському МЗС відповіли на заяви бразильського президента. За словами речника зовнішньополітичного відомства Олега Ніколенка, немає "жодної юридичної, політичної чи моральної причини", чому Україна має поступатися хоча б сантиметром своєї землі.

Раніше президент Бразилії також заявив, що Сполучені Штати Америки повинні припинити "підігрівати" війну в Україні і створити групу країн у врегулюванні війни. Лула дорікав США та Євросоюзу тим, що вони нібито не витрачали "багато часу" на мирні переговори на початку війни.

17 квітня міністр закордонних справ країни-агресорки Росії Сергій Лавров прибув із візитом до Бразилії. Міністр МЗС Маура Вієйра зустрів його з почесною вартою.

Перед цим Лула літав на переговори до Пекіна та в Об'єднані Арабські Емірати. Візит Лули до КНР лише підтвердив зміцнення зв'язків між країнами. При цьому Бразилія продовжує балансувати, оскільки також прагне тісніших зв'язків із Вашингтоном.