Президент Бразилії зробив нову заяву щодо вторгнення РФ в Україну

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва уперше прямо засудив "порушення територіальної цілісності" України з боку Російської Федерації.

Про це він заявив під час пресконференції за підсумками зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоханнесом. Це сталося уже після того, як його "мирна ініціатива" зазнала міжнародної критики, пише The Guardian.

"Як і раніше, я вважаю можливим досягнення миру між Україною та РФ через дипломатичні зусилля групи нейтральних країн", сказав він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

16 квітня президент Бразилії закликав створити групу "нейтральних" країн спеціально для початку мирних переговорів між Росією та Україною. Серед імовірних учасників він назвав Китай та Об'єднані Арабські Емірати. У Вашингтоні його пропозицію розкритикували як проросійську.

Водночас, ні Китай, ані Бразилія не запровадили санкції проти РФ з початку повномасштабного вторгнення росіян на територію України.

Президент Бразилії Луїс Інасіо да Сілва заявив, що Україна повинна відмовитися від Криму. Мовляв, якщо "віддати Росії Крим", це гарантуватиме настання миру.

В українському МЗС відповіли на заяви бразильського президента. За словами речника зовнішньополітичного відомства Олега Ніколенка, немає "жодної юридичної, політичної чи моральної причини", чому Україна має поступатися хоча б сантиметром своєї землі.

Раніше президент Бразилії заявив, що Сполучені Штати Америки повинні припинити "підігрівати" війну в Україні і створити групу країн у врегулюванні війни.

Президент Бразилії також дорікнув США та Євросоюзу, що не витрачали "багато часу" на мирні переговори на початку війни.

17 квітня міністр закордонних справ країни-агресорки Росії Сергій Лавров прибув до Бразилії. Міністр МЗС Маура Вієйра зустрів його з почесною вартою.

Перед цим Лула літав на переговори до Пекіна та в Об'єднані Арабські Емірати. Візит Лули до КНР лише підтвердив зміцнення зв'язків між країнами. При цьому Бразилія продовжує балансувати, оскільки також прагне тісніших зв'язків із Вашингтоном.