Президент Румунії може змагатися з Рютте за посаду генсека НАТО

Президент Румунії Клаус Йоганніс вирішив вступити у перегони за посаду лідера НАТО і таке рішення повідомив своїм союзникам. Він взяв це рішення в останню мить, після того, як найбільші країни Альянсу вже висловили свою підтримку лідеру перегонів Марку Рютте. США, Велика Британія, Німеччина і Франція заявили, що підтримують нідерландського прем'єр-міністра, іншими словами, вони визнали його як наступного лідера НАТО.

Проте приблизно 10 країн ще не визначилися зі своїми вподобаннями, включаючи деякі східноєвропейські країни, які мають спільні інтереси з Румунією в контексті ставлення до Росії. Але цим країнам буде важко викликати претендента, якому надає перевагу президент США Джо Байден.

Джерела в НАТО підтвердили, що Румунія кандидатує на посаду лідера. Румунські офіційні особи також не заперечують цю інформацію.

Представник країни-члена Альянсу сказав, що всі наміри і пропозиції передаються в НАТО через представництва країн.

Представники НАТО занепокоєні тим, що пізній вступ Йоганніса в перегони може розбити єдність Альянсу, який вже стикається з загрозами через можливий повернення Дональда Трампа на посаду президента США. Тривале послаблення колективної оборони НАТО було обіцянкою Трампа.

Східноєвропейські країни обурені тим, що на їхню думку, Рютте не проявляє інтересу до спілкування з країнами, що межують з Росією.

Один з дипломатів східноєвропейської країни сказав, що вони не мають наміру підтримувати Рютте, якщо він не висловить свою позицію щодо Росії.

Країни-супротивники також зазначають, що Рютте не додержувався обіцянки виділяти 2% ВВП Нідерландів на оборону, яку всі члени НАТО узгодили 10 років тому. Вони кажуть, що це може бути використано проти нього в разі обрання Трампа.

До цього тривалого конфлікту приєдналася ​​також Румунія, член НАТО і Європейського Союзу. Ще за уряду Рютте Бухаресту було відмовлено вступити до Шенгенської зони через корупцію та злочинність.

Джерело: ZN.UA