Причетність Китаю до війни в Україні, заблоковані 20 млрд євро для нас: що пише світова преса

Глава британської розвідки МІ-6 звинуватив Китай у підтримці російського вторгнення в Україну. Німеччина будує завод із виробництва танків та бронемашин в Україні. Росія загрожує його розбомбити. Угорщина блокує у ЄС виділення 20 млрд євро на військові потреби України. Репортаж про те, як важко пробивати мінні поля та лінії траншей на півдні під шквальним вогнем росіян. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Глава МІ-6: "Китай причетний до вторгнення Росії в Україну", The Guardian, Велика Британія

Глава МІ-6 звинуватив владу Китаю та її лідера Сі Цзіньпіна в "абсолютній причетності" до вторгнення Росії в Україну.

Сер Річард Мур, який з 2020 року є головою британської секретної розвідки, також прокоментував червневий заколот найманців ПВК "Вагнера" на чолі з Євгеном Пригожиним.

Незадовго до того, як Росія вторглася в Україну, Сі та Володимир Путін підписали між своїми країнами Договір про партнерство без обмежень. Після початку війни Пекін прагнув показати себе нейтральним миротворцем, і були ознаки невдоволення Сі подіями, але практично КНР відмовлялася публічно засуджувати Росію, а високі китайські чиновники часто висловлювали пряму підтримку.

Коли Путін вторгся в Україну, китайці дипломатично підтримали росіян, цинічно повторювали всі російські кліше. Особливо в Африці та Латинській Америці, звинувачуючи НАТО та Захід

"Коли Путін вторгся в Україну, китайці дипломатично підтримали росіян, утримуючись під час голосувань в ООН, абсолютно цинічно повторювали всі російські кліше. Особливо в Африці та Латинській Америці, звинувачуючи НАТО та Захід", - сказав Мур.

Мур сказав, що у МІ-6 виділяють більше ресурсів на Китай, ніж у будь-якій іншій структурі, що "відбиває важливість КНР у світі та гостру потребу розуміти наміри та можливості китайської влади".

Його слова викличуть гнівну реакцію Пекіна і підуть вслід за недавньою промовою і есе Білла Бернса, в якому директор ЦРУ попередив про "дії" КНР: "Агресія Росії є грізним випробуванням. Але Китай - єдина країна, яка має намір змінити міжнародний порядок, і має для цього дедалі більшу економічну, дипломатичну, військову та технологічну потугу".

Мур сказав, що баланс сил між Росією та Китаєм змінився на користь останнього, і це підірвало престиж Путіна у Росії. Він припустив, що на владу Путіна також вплинув червневий заколот групи ПВК "Вагнер".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

"Пригожин був його креатурою, повністю створеною Путіним, і все таки він відвернувся від нього", - сказав Мур.

Він додав, що Путін "не чинив опір", а використав союзну Білорусь, щоб "укласти угоду" з Пригожиним.

"Росія хоче розбомбити німецький завод Panzer", Bild, Німеччина

Факт, що німецька збройова компанія Rheinmetall будує завод в Україні, суперечить планам Кремля. Наразі МЗС РФ загрожує німецькій компанії. Прес-секретар російського МЗС Марія Захарова заявила: "Завод Rheinmetall з будівництва бронеавтомобілів стане законною ціллю в Україні, якщо буде збудований".

Іншими словами, Москва загрожує Rheinmetall розбомбити танковий завод.

Боєприпаси, бронетехніка, а також танки Panzer зійдуть скоро з конвеєра німецького заводу в Україні.

Передісторія Rheinmetall спільно з українською державною компанією "Укроборонпром" будує виробничий об'єкт в Україні та володітиме контрольним пакетом акцій у спільному підприємстві. Боєприпаси, бронетехніка, а також танки Panzer скоро зійдуть з конвеєра в Україні.

Завод зможе випускати до 400 танків на рік. Крім того, виробнича база має ремонтувати бронемашини типу Fuchs.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Гендиректор Rheinmetall Армін Паппергер сказав, коли було оголошено про новий проект: "Для нас ключовим завданням є підтримка українських партнерів у боротьбі за свободу та демократію, максимально швидке задоволення їхніх невідкладних потреб".

Паппегер легко зреагував на загрозу з боку довіреної особи Путіна Дмитра Медведєва. Той написав: "Якщо фріци вирішать там справді будуватися, ми з нетерпінням чекатимемо".

"Угорщина блокує в ЄС виділення 20 млрд євро для українських військових потреб", Politico, США

Угорщина стає найбільшою перешкодою у спробі ЄС створити довгостроковий фонд у розмірі в 20 млрд. євро для потреб ЗСУ. План вперше включили до порядку денного у четвер, коли глави МЗС ЄС зустрілися у Брюсселі. Пропозиція - виділяти щонайменше 5 млрд євро на рік протягом наступних чотирьох років, щоб допомогти покрити витрати країн ЄС на купівлю та передачу Україні зброї та навчання української армії.

Угорщина заявила, що заперечуватиме проти створення фонду ЄС з військової допомоги Києву, поки Україна не виключить спірний угорський банк OTP зі списку "спонсорів війни"

Під час зустрічі Угорщина, яка стверджувала, що Україна має припинити бойові дії, заявила, що буде заперечувати проти створення такого фонду, допоки Україна не виключить спірний угорський банк OTP зі свого списку "спонсорів війни".

До того часу глава угорського МЗС Петер Сійярто заявив, що його країна не виділятиме більше грошей для Європейського фонду миру. Його Брюссель використовує для субсидування постачань зброї Україні.

"Не можемо вести переговори про нове фінансове зобов'язання доти, доки не буде вирішено питання з OTP банком", - заявив Сійярто.

На даний момент ЄС виділив близько 4 млрд євро на військовий фонд з того часу, як Росія вторглася в Україну. Але чиновники хочуть встановити постійне джерело грошей, щоб уникнути потреби постійно вести важкі розмови про поповнення скарбниці.

Прагнення створити багаторічний фонд - частина ширших зусиль Заходу, спрямованих на надання Україні більш постійних гарантій безпеки. Дискусія про це домінувала на недавньому саміті НАТО у Литві.

Мета, за словами головного дипломата ЄС Жозепа Борреля, дійти до угоди у жовтні, коли лідери ЄС наступного разу зберуться у Брюсселі. Деякі дипломати вважають, що на той час позиція Угорщини може змінитися. Докладніший план угоди очікується до кінця серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

В очікуванні подробиць у четвер деякі міністри висловили сумніви щодо встановлення конкретної цифри в євро на такому ранньому етапі. Інші заявили, що хочуть обговорити цю цифру у рамках ширших переговорів щодо спільного бюджету ЄС. Переговори також включали пропозицію Брюсселя надати Україні економічну допомогу у розмірі 50 млрд. євро протягом наступних чотирьох років.

"Поки що рано говорити про конкретні цифри, оскільки є й інші фінансові потреби Києва макрофінансова підтримка, гуманітарна допомога, реконструкція", сказав глава МЗС Австрії Олександр Шалленберг.

Найближчі партнери України з ЄС, такі як Литва, стверджували протилежне, говорячи, що навіть 20 млрд євро не мають бути межею.

"Навіть із новою бронетехнікою зі США на південному фронті України важко досягти прогресу", CNN, США

Сховавшись у вузькій смузі дерев на південному фронті України, молодий український солдат із нашивкою із прапором США розповідає, як страшно було, коли його команда вперше атакувала щільно заміновані російські позиції під час наступу, розпочатого місяць тому.

"Перший день був найважчим. Ми не знали, чого очікувати, що може статися, як розвиватимуться події", - каже 19-річний юнак під позивним "Ках".

Насправді ніхто не знав. Після кількох місяців очікування Україна розпочала свій "Весняний наступ" на початку червня. Усі знали, що українцям буде нелегко, бо протягом кількох місяців спостерігали, як росіяни окопувалися та будувала потужну оборону. Але навіть без реальних очікувань, що наступ матиме вигляд блискавичного просування України, як то було біля Харкова у вересні 2022 року, західні офіційні особи сподівалися, що Київ просунеться далі й успішніше, ніж зміг.

Наступ виявився складнішим, ніж багато хто очікував, навіть із арсеналом нової західної зброї та спорядження. Серед найбільш очікуваних була бойова машина Bradley американського виробництва - важливий додаток, що допомагає піхоті долати небезпечну та відкриту місцевість.

Південний напрямок українського контрнаступу був найбільш передбачуваним

Товста броня, потужні кулемети, ракети та прилади нічного бачення на Bradley додали "Каху" впевненості, коли наказали атакувати росіян. Ті були готові поставили щільні мінні поля, викопали ряди звивистих траншей. Російська артилерія почала відстрілювати машини, надіслані для розмінування району. До того ж, цей південний напрямок був, мабуть, найбільш передбачуваним у наступі.

Бригада "Каха" швидко зіткнувся з проблемами, намагаючись пробити лінію росіян у своїй недавно придбаній броні. На фото та відео видно обгорілі бронемашини, зокрема, Bradley та німецький танк Leopard. Oryx, сайт військового аналізу, повідомляє, що близько трьох десятків Bradley було знищено або пошкоджено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

"Розмінувати мінне поле не так складно, але дуже складно розмінувати його, коли це робите під обстрілом з різних видів зброї. Від початку цієї кампанії бій переважно перетворився на атаки піхоти. Це дуже складно. Ноша дуже важка для окремих піхотинців", - каже військовий аналітик Роб Лі.

І війська, і командири визнають, що просування йде повільніше, ніж їм хотілося б.

"Нам потрібно прорватися через мінні загородження, щоб змогла пройти техніка та піхота", - каже "Трал", командир саперного взводу. Він тільки повернувся на командний пункт після місії знищення та знешкодження мін, що перешкоджають їм шлях.

"Працюємо повільно, все поступово. Там, де вже розчистили проходи, туди входять наші війська. Не пускаємо туди росіян", каже "Трал".

"Складно й дуже важко", - каже він.

Інший солдат у підвалі, Станіслав, не відриває очей від великого монітора, виглядаючи різні зображення з дронів зі свого сектора. Спостерігаючи, як українські артилерійські снаряди падають поруч із російськими позиціями, він допомагає координувати дії артилерійських розрахунків та інших сил, спрямовує вогонь.

У цій війні артилерія найцінніший актив

"У цій війні артилерія найцінніший актив", каже Станіслав.

"Росіян багато. Тут і загалом. У них більше знарядь, більше снарядів та людей, тому маємо протистояти професіоналізмом", - каже він.

У наші дні це означає повільну роботу незахищених військ, що борються з траншеї в траншею, штурмуючи лінію дерев за лінією дерев під шквальним вогнем супротивника.

"В окопах сидять солдати. Ми не можемо звільнити землю артилерією. Є люди, які там працюють", каже Станіслав.

Ця робота вимагає стійкості й терпіння. Солдат вказує на лінію дерев, щоб показати відстань приблизно в 300 м. Він каже, що "ця ділянка зайняла у нас півтора місяці".

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що атака на Крим основна мета українського наступу, коли прорвуть російські рубежі на півдні. Лише велика поразка може змусити Москву прийняти Україну як незалежну країну. ЗСУ прогризають метр за метром мінні поля. Але оскільки не мають достатнього прикриття з повітря, то росіяни можуть спалювати західну техніку.