Присвоєння Героя України Ірині Фаріон. Петиція стрімко збирає підтримку

Іріна Фаріон отримує заслужену нагороду
Іріна Фаріон отримує заслужену нагороду

Українські громадяни розпочали збір підписів під петицією до Кабінету Міністрів з проханням присвоїти доктору філологічних наук, професору, народному депутату Ірині Фаріон звання "Герой України" посмертно. Петиція уже набрала понад 11,5 тис. голосів з необхідних 25 тис. Петицію опублікував Михайло Шевелюк на сайті Київради.

У петиції зазначається, що Ірина Фаріон була сильним професійним інтелектуальним діячем українського освітнього, культурного та політико-націоналістичного руху. Її наукова спадщина та просвітницька діяльність повинні стати основою формування україноцентричного світогляду для майбутніх поколінь українців. Петиція також відзначає значний внесок Фаріон у розвиток української мови, освіти, культури та національної ідентичності України.

Ірина Фаріон була відомою українською мовознавицею, політичною діячкою та просвітницею. Вона організувала конкурс політичного плаката і малюнка "Мова - твого життя основа", започаткувала проєкт популяризації української книги "Від книги до мети" і створила телевізійні проєкти "Велич особистості" і "Ген українців". Її робота охоплює як наукові досягнення, так і активну політичну діяльність, включаючи ініціювання законопроєктів на захист української мови.

Збір підписів на петицію триває з 24 липня 2024 року і може стати важливим кроком у визнанні заслуг Фаріон перед українським народом та державою.

Нагадаємо, що депутати Львівської міської ради підтримали звернення про перейменування однієї з вулиць на честь Ірини Фаріон. Ірина Фаріон загинула під час замаху 19 липня у Львові.

Донька Фаріон, Софія Семчишин, висловила побажання матері відпочити на морі з родиною перед своєю смертю. Вона також поділилася, що в останній день Ірина Фаріон забирала внука з дитячого садка.

Замах на Ірину Фаріон стався на вулиці Масарика у Львові. Було повідомлено, що сусіди помічали підозрілого хлопця в цьому районі.

Читайте також