Про рік, що минув, та ракети, що летять

Рік завершується гучно. Як і починався.

А ви знаєте провідну російську ідею часів розвинутого путінизму, з якою війну проти нас починали?

Сделаем, что хотим, и ничего нам за это не будет
. Зараз це ідея трохи поламалася. До неї додалася друга частина:
А нас за что?
.

Звісно, якщо ми боремося проти путінської недоімперії, не можна перетворюватися на шось подібне.

Але, з одного боку, нема переконливих підтверджень, що удару по центру Бєлгорода завдали саме ЗСУ. Маячню про чеський Град під назвою Вампір як фахівець серйозно не сприймаю: ніхто не стріляє на межі дальності. При чому, треба було майже заїхати на ворожу територію, де гарантовано побачать і знищать. Якщо треба було – взяли б Ураган, якім, до речі, в 2015 році з такої ж відстані ворог обстрілював центр Маріуполя.

З іншого боку, світ різко пожорсткішав. Зараз зважають і допомагають тим, хто здатен давати відсіч. Співставну з нападом. Від всіх інших, які впадають у розпач і про щось благають ООН, відвертаються. Ні допомоги, ні озброєння, тільки глибоке співчуття.

Продовження комбінованих безпілотно-ракетних ударів по Україні очікую найближчими днями

Продовження комбінованих безпілотно-ракетних ударів по Україні очікую найближчими днями. І ніякий Бєлгород тут ні до чого: ворог плекає надію відкинути нас у середньовіччя – без світла, тепла, зв'язку. Він чекав морозів, не дочекався і вирішив атаками з повітря тупо вкрасти в нас Новий рік. Оскільки крилатих ракет Калібр 29 грудня не використовував, то саме вони будуть складати основу майбутньої атаки. Звісно, під фарисейські російські завивання про

удар возмездия
.

Підхід 2022 року "Відкинемо ворога, а потім з усім розберемося"

Це про поточне. Зараз про ретроспективу/перспективу.

Сподівався, що рік, якій минає, стане роком тверезіння – і суспільства, і влади. Що всі ми разом сприймемо результати невдалого наступу і зовнішньо політичні складнощі навколо України як неспростовний аргумент, що ми рухаємося згубною траєкторією. Яка веде не до перемоги, а до втрати значної частини України. І тому систему влади необхідно терміново міняти, як міняють спосіб життя, якщо лікарі кажуть, що інакше – вінки і сумна музика. І що ініціатива змін піде саме з гори – бо ж Володимир Зеленський та його офіс хочуть увійти в історію переможцями, а не могильниками.

Була надія, що наше суспільство, нарешті, зрозуміє елементарну річ: недоімперію не подолати без переконливої та привабливої картини українського майбутнього, частиною якого, фактично, інструментом досягнення, і є перемога у війні. Інакше за що воюємо? Ніякі ракети і винищувачі не допоможуть, бо в цьому екзистенційному протистоянні перемагають не технології, а ідеї та люди – носії цих ідей.

Підхід 2022 року "Відкинемо ворога, а потім з усім розберемося" може працювати місяці, а не роки, на яки розтягується ця клята війна.

Однак ні. У влади, здається, все іде по плану. Є, звісно, деякі проблемки з мобілізацією та наповненням бюджету, але треба потужніше наїхати на українців, і все запрацює. На жаль, влада в своїх рішеннях обирає шлях не заохочення, а тиску. Не свободи, а примусу. А це ще більше поглиблює несправедливість, що, мов кислота, роз'їдає віру і готовність битися до перемоги.

А наше суспільство, як гуска перед тим, як стати святковою стравою, продовжую ковтати те, що йому згодовують. Всі ці безглузді анонси, що наша промисловість чогось там запустила у серійне виробництво або збільшило випуск у декілька разів... Звучить наче звитяжно, а насправді – ні про що. Наскільки ці збільшення допомагають фронту? То може краще дочекатися результату, а потім звітувати про реально досягнуте?

Між іншим, про певний успіх нашого ВПК можна буде казати лише тоді, коли він почне забезпечувати потреби ЗСУ хоча б на 25% (не хочу казати, на скільки забезпечує зараз).

Захисники на фронті творять дива. Те, що відбувається в тилу, ладне перекреслити цей героїзм.

Тому хочу нам всім побажати, щоб і українське суспільство, і влада під його тиском нарешті поставили інтереси країни вище, ніж власні шкурні.