Рада планує блокувати Telegram? Нардеп Юрчишин зробив заяву

Адміністрація Telegram відмовляється блокувати канали, які розповсюджують російську пропаганду, що може привести до блокування месенджера в Україні.

«Усе залежить від того, чи буде адміністрація Telegram, яку нібито представляє пан Дуров, іти на контакт з українською владою і блокувати відверто маніпулятивні канали, які поширюють російську пропаганду. Зараз вони відмовляються це робити. За таких умов, звісно, логічно виглядає блокування цієї соцмережі», – наголосив нардеп.

Ярослав Юрчишин, депутат від «Голосу» та голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова, заявив, що адміністрація Telegram має визначитися, чи буде співпрацювати з українською владою щодо блокування маніпулятивних каналів, які поширюють російську пропаганду.

Юрчишин також зазначив, що якщо Telegram не заблокує такі канали, то блокування самого месенджера може бути логічним кроком.

Депутат відмітив, що національна безпека залежить від позицій секретаря Ради з нацбезпеки та оборони та начальника Головного управління розвідки. Якщо вони вважають Telegram шкідливим, а СБУ має перелік каналів з російською пропагандою, то єдиним рішенням буде блокування цих каналів адміністраторами мережі або блокування мережі в цілому.

Розглядається регулювання месенджера

Верховна Рада розглядає питання регулювання месенджера Telegram.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, заборона Telegram можлива, якщо влада отримає документи, що підтверджують загрозу. Він також зазначив, що Telegram є системою впливу, де люди просувають речі за гроші.

Данілов наголосив на анонімності більшості Telegram-каналів в Україні і необхідності дотримання журналістських стандартів.

Російська дезінформація швидко адаптується до нових реалій, опановує соціальні мережі та формує лідерів думок. Для боротьби з нею необхідно розробляти проукраїнські меседжі та просувати їх для внутрішньої та зовнішньої аудиторії.

Ваші думки?

Що ви думаєте про можливе блокування Telegram в Україні?

Маєте свою думку щодо боротьби з російською пропагандою? Поділіться ними в коментарях.