Рада схвалила вилучення військового податку з місцевих бюджетів

Законопроєкт № 10037, що передбачає перенаправлення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) із забезпечення військових з місцевих до державного бюджету, був прийнятий у другому читанні Верховною Радою. Про це повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

Згідно зі словами посадовиці, законопроєкт підтримали 253 парламентарії в другому читанні.

Ключові положення законопроєкту:

  • Доходи Дорожнього фонду в 2024 році будуть спрямовуватися в загальний фонд державного бюджету і використовуватися на потреби оборони.
  • З 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому завершиться воєнний стан, "військовий" ПДФО буде перекидатися до державного бюджету.
  • З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року "військовий" ПДФО в пропорції 50% на 50% буде розподілятися між ДСЗІ (13 млрд грн) для закупівлі дронів та Міноборони (13 млрд грн) для закупівлі артилерійських систем.

З 1 січня до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, "військовий" ПДФО буде розподілятися наступним чином:

  • 45% - для ДСЗІ на закупівлю дронів;
  • 45% - для Мінстратегпрому на розгортання виробництва боєприпасів та зброї;
  • 10% - для розпорядників сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами залежно від сплаченого ПДФО.

Голова бюджетного комітету також зазначила, що "звичайне" ПДФО залишиться в громадах в обсязі 64%, з яких 4% мають бути спрямовані на розрахунки при виробництві теплової енергії, підтримку підприємств з виробництва та постачання теплової енергії, а також централізоване постачання холодної води та водовідведення.

Нагадаємо, що Верховна Рада не підтримала законопроєкт про вилучення з місцевих бюджетів ПДФО від зарплат військових та правоохоронців. Нардепка Ірина Геращенко зауважила, що у період воєнного стану всі доходи від ПДФО з зарплат військових мали бути спрямовані до спецфонду державного бюджету, де влада могла б їх безконтрольно витрачати.

Раніше було повідомлено, що Верховна Рада планує змінити редакцію законопроєкту про вилучення з місцевих бюджетів ПДФО, отриманого від військовослужбовців, поліції та інших осіб.

У ході прийняття законопроєкту № 10037, який передбачає вилучення ПДФО від зарплат військових з місцевих бюджетів, територіальні громади можуть втратити близько 14 млрд грн.