Рада відновила електронне декларування, але залишила його закритим

Верховна Рада проголосувала за відновлення електронного декларування посадовцями.

Водночас реєстри декларації народні депутати залишили закритими правка не набрала необхідної кількості голосів. За законопроєкт №9534 проголосували 329 депутатів.

Відновлення е-декларування передбачає:

подачу декларацій не тільки за поточний рік, а також за 2021, 2022 роки;

відновлення спецперевірок;

військові, які беруть участь в бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів після закінчення воєнного стану або демобілізації, розповіла народна депутатка Ірина Геращенко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин вранці повідомив, що у підготовлений до другого читання законопроєкт внесено поправку про закритість реєстру декларацій ще на один рік.

"Найбільший ризик законопроєкту закритість реєстру декларацій ще на один рік. Народні депутати, очевидно, бояться наважитись показати свої статки, набуті за час повномасштабної війни", сказав Юрчишин.

Правка №371 про відкриття одразу публічних е-декларацій не пройшла, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Вона набрала 199 з 226 необхідних голосів.

Провал правки прокоментував журналіст Михайло Ткач.

"Вони всі прекрасно розуміють, що за рік, коли декларації мають відкрити, їх це вже не дуже хвилюватиме. Бо більшість монобільшість, вибачте буде переїжджати в інші не такі занедбані країни як наша", написав журналіст.

На початку повномасшабної війни Верховна Рада призупинила обов'язкове декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про статки вже після скасування воєнного стану.

Національне агентство з питань запобігання корупції залишило можливість для добровільного подання декларації.

У лютому президент Володимир Зеленський підтримав петицію щодо відновлення декларування статків посадовців і депутатів.