Рекордна посуха: урожайність озимих пшениці та ячменю цьогоріч може знизитися

Урожайність озимих пшениці та ячменю
Урожайність озимих пшениці та ячменю

Міністерство аграрної політики та продовольства повідомило, що в Україні вже зібрано понад 4 млн тонн зернових, і ця цифра змінюється щодня.

Врожайність пшениці та ячменю може знизитись на 5-7% порівняно з минулим роком через рекордну засуху в південних областях України, повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Жнива цього року розпочалися на два тижні раніше через погодні умови.

"Перш за все, йдеться про збір озимого ячменю, озимої пшениці та озимого ріпаку. Крім того, в деяких областях уже почали збирати горох. Якщо ми подивимося на цифри, то на сьогодні уже намолочено понад 4 млн т, цифра збільшується щодня", – повідомив Висоцький.

Незважаючи на обстріли, у більшості випадків проблеми з локалізацією вдається вирішити. Збір зернових триває активними темпами, і прогнозується врожай зернових на рівні близько 56 млн т цього року, за даними в.о. міністра.

"У деяких областях, на жаль, дійсно рекордна посуха і менші показники. Разом з тим у західних і центральних областях навіть більші показники, ніж минулого року. Тому поки що прогноз у межах 5-7% менший від показника попереднього року, що з урахуванням усіх викликів, які продовжує нести війна, є дійсно гарним результатом", – зазначив він.

Читайте також