РФ припинила використовувати Кримський міст для забезпечення військ - ЗМІ

Росія користується сухопутними маршрутами в окупованому Криму для підтримки своїх військ в Україні після численних атак на Керченський міст. Про це повідомляють аналітики The Independent і Molfar.

Аналіз супутникових знімків показує, що на Керченському мосту майже не спостерігається руху транспорту. Експерти вважають, що міст став непрактичною мішенню для обмежених боєприпасами українських військ.

Зображення, зроблені супутниковими фахівцями Maxar і проаналізовані Molfar та The Independent, показують, що протягом трьох місяців майже не курсували військові поїзди по залізничній лінії мосту.

За цей період лише один російський вантажний поїзд проїхав по мосту, перевозячи паливо.

Використання мосту Росією помітно скоротилося після того, як Україна атакувала його в липні 2023 року за допомогою безпілотників та підірвала дорогу та залізницю, повідомляється в аналізі.

Рішення припинити використання Керченського мосту для постачання російських військ пов'язане зі збільшеним обсягом вантажних перевезень через Тамань у Ростовській області, заявив генеральний директор Molfar Артем Старосєк.

Він вважає, що Україні слід зосередити увагу на Мелітополі, Бердянську та Маріуполі, де Росія будує нові залізничні лінії для з'єднання цих окупованих українських регіонів з Кримом і мінландовою Росією. Нова залізнична лінія, що йде від Акімівки в Мелітополі та простягається до Бердянська та Маріуполя, перед досягненням Ростова в Росії, ймовірно, буде використовуватися російськими військами для нового наступу.

Лінію, яка включає 63 км нових колій і близько 140 км відновлених, випробували з першим вантажним поїздом у березні, зазначає Molfar. Очікується, що до кінця року буде завершена повна мережа, яка з'єднає інші райони окупованої Донеччини.

Старосєк висловив припущення, що Україна могла б скористатися цими наземними маршрутами замість витрачання ресурсів на Кримський міст.

"Саме ці шляхи наразі становлять більш серйозну загрозу, ніж непрацююча залізнична колія Кримського мосту. Західна допомога також повинна надаватися таким чином, щоб задовольнити потребу України в постачанні російських боєприпасів", - сказав він.

Джерело: Еспресо