"РФ уперше показала обличчя масового вбивці": дев'ять років тому окупанти збили рейс MH17

Дев'ять років тому, 17 липня 2014-го, у небі Донбасу російсько-окупаційні війська збили літак Boeing 777 рейсу MH17.

Він летів з Нідерландів у Малайзію. Внаслідок авіакатастрофи загинули всі 298 пасажирів, які були на борту, зокрема 80 дітей.

У серпні 2014 року створили спільну слідчу групу, в яку увійшли представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України. За даними слідства, пасажирський борт збили ракетою, випущеною з російської установки "Бук", яка належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО збройних сил РФ, дислокованій у Курську.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Судовий розгляд справи розпочався 9 березня 2020-го в Нідерландах. 10 червня 2022 року суд щодо МН17 закінчився.

"РФ уперше показала своє обличчя у війні в Україні. Обличчя терориста й масового вбивці", заявив торік нардеп Олексій Гончаренко в Telegram.

23 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою визнала, що малайзійський Boeing 777 рейсу MH17 2014-го збили російською ракетою. Москву попросили офіційно попросити вибачення в родичів жертв авіакатастрофи за поширення дезінформації.

17 листопада 2022 року у Нідерландах оголосили вирок чотирьом обвинуваченим у причетності до збиття літака.

Суд заочно оголосив довічне ув'язнення трьом підозрюваним Сергію Дубинському (позивний "Хмурий"), Ігорю Гіркіну (позивний "Стрелков") та Леоніду Харченку (позивний "Крот"). Одного з обвинувачених, росіянина Олега Пулатова, виправдали.

У суді зазначили, що обмежене у часі ув'язнення "не було б співмірним наслідком рішення про збиття літака".

На вирок відреагував президент України Володимир Зеленський, який наголосив, що на лаві підсудних мають опинитися й замовники.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines збили в небі над окупованою проросійськими бойовиками частиною Донеччини 17 липня 2014 року.

Причини катастрофи розслідує спільна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016-го група оприлюднила висновок, згідно з якими лайнер збили ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про належність "Бука" до російської 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених у причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов та українець Леонід Харченко. Зараз їх заочно судять. Пулатов єдиний фігурант справи, що відправив на слухання адвокатів.

Уряд Нідерландів ухвалив рішення подати до Європейського суду з прав людини позов проти Росії за її роль у збитті літака.