Робота в Польщі та Чехії: експерт розповів про "плюси" та "мінуси"

Переважно українські заробітчани вибирають для роботи за кордоном Польщу та Чехію. Причинами вибору цих країн є вища оплата праці, географічна та культурна близькість, а також високий попит на українських працівників.

Знайти роботу за кордоном ви можете на сайті - layboard.com

Чому країни активно запрошують українців?

“Попит на роботу за кордоном серед українців стабільний – але змінюється напрямок міграції, – розповідає експерт. – Наприклад, ще кілька років тому найпопулярнішою для заробітків була Польща. Зараз ця країна залишається у топі, але поступово зростає популярність вакансій у Чехії” , — розповів Богдан Федик, директор агентства We Work, яке спеціалізується на працевлаштуванні українців у Польщі та Чехії.

Зазначається, що у Польщі максимально простий та швидкий механізм працевлаштування. Для українців є багато вакансій, подаватися на які можна лише з біометричним паспортом і оформлення документів займає до 10 днів.

Натомість, щоб поїхати на роботу в Чехію, необхідно оформити всі документи. Для цього потрібно чекати від місяця до кількох, обов’язкова віза.

Яку роботу пропонують?

В обох країнах запрошують спеціалістів з різним рівнем кваліфікації – від найвищої до найнижчої. Зокрема:

  • лікарів та медсестер
  • робочий та лінійний персонал
  • сезонна робота (наприклад, сфера гостинності)
  • специфічні вакансії (наприклад, компанія шукала підводних зварювальників зі знанням англійської мови).

Які плюси роботи в Чехії та Польщі?

“Такі вакансії популярні серед молодих та сімейних людей, які мають багато сил, і заробіток – у пріоритеті. Вони готові працювати 12-14 годин на день, прагнуть потрапляти на нічні та вихідні зміни, оскільки вони оплачуються вище (+50-100 %)", – пояснює Федик.

Вилка оплати праці у Польщі – в середньому 14-17 злотих на годину (91-110 грн). Середня зарплата у Чехії для українців – 110-120 крон на годину (131-143 грн).

Житло

Найчастіше роботодавці Польщі та Чехії забезпечують працівників дахом над головою. Сімейним парам часто виділяють окреме житло (не просто кімнату, а квартиру чи будинок) – це додаткова мотивація для переїзду.

Також співробітникам, які приїжджають надовго або планують залишитися у країні назавжди, роботодавець може частково компенсувати вартість оренди. 

Соцпакет

У Польщі та Чехії багато пропозицій із додатковими "плюшками" – наприклад, оплатою спортзалу, проїзду, харчування, але часто українські працівники прагнуть отримувати ці “бонуси” грошима.

Які мінуси роботи та життя в Польщі та Чехії?

Шахрайство

Аферисти добре знають процес працевлаштування та винаходять нові способи обману людей. До прикладу, надсилають фейкові запрошення, за які довірливі люди платять гроші, пропонують заощадити на послугах агенції з працевлаштування, але сплатити додаткові витрати тощо. Також є схеми з нелегальними перевізниками.

Нелегальне працевлаштування

Є багато випадків, коли українців не працевлаштовують офіційно, а це ніяким чином не застраховує працівників

Труднощі в адаптації

Людина може відмовитись поїхати “на працю” повторно, якщо не виправдались очікування по заробітку або не зійшлась характерами з керівником чи бригадиром.