Росія розконсервувала до 40% танкових резервів – ISW

Росія вивезла 25-40% своїх танкових резервів

Згідно з звітом американського Інституту вивчення війни (ISW), Росія вивезла від 25 до 40 відсотків своїх танкових стратегічних резервів зі сховищ, які розташовані під відкритим небом.

За словами старшої наукової співробітниці програми "Росія і Євразія" Фонду Карнегі за міжнародний мир Дари Массікот, ввезена техніка вважається кращою, ніж та, яка залишилася на складах. Вона також висловила припущення, що резерви Росії зменшаться протягом декількох наступних років, якщо російська армія продовжить такий темп наступальних операцій.

Аналітики відмітили, що звіти про виробництво танків в Росії в основному відображають оновлення і модернізацію техніки, взятої зі сховищ, але не нове виробництво. Це свідчить про те, що російська армія використовує техніку зі складів для підтримки бойових дій, а не для створення нових машин для компенсації втрат на полі бою.

Аналітики також попереджають, що Росія може зіткнутися з нестачею техніки в найближчі кілька років, якщо темпи втрат залишаться такими ж або навіть збільшаться, а виробництво нових машин залишиться незмінним.

Оборонна промислова база Росії

Росія має обмежену оборонну промислову базу з виробництва зброї та не має достатньої кількості серійних ліній для виробництва танків. Проте це не заважає їй підтримувати боєздатність своєї армії.

ISW розкрив, що російська оборонно-промислова база може виробляти не менше 100 основних бойових танків щомісяця, відповідно до звіту міністерства оборони Великої Британії.

В січні Forbes повідомляв, що російська армія втрачає набагато більше танків у війні в Україні, ніж може замінити, навіть в найоптимістичнішому сценарії. Це може означати, що російським резервам можуть закінчитися танки.