Росія закупила збройові технології ЄС на десятки мільйонів євро попри санкції – ЗМІ

Росія купує збройові технології в ЄС на десятки мільйонів євро

За даними Bloomberg, Росія продовжує купувати заборонені чутливі товари в Європейському Союзі. Висловлюється розчарування в роботі ЄС щодо запобігання цим торгівлі.

«Десятки мільйонів євро торгівлі забороненими чутливими товарами продовжують надходити з самого блоку, незважаючи на численні раунди санкцій», – повідомляє Bloomberg.

Багато з цих товарів, аж 450 мільйонів євро, надійшли в Росію безпосередньо з Європи.

Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, Сербія і Китай продовжують брати участь у цих торгівлях, так само як і сусідні з Росією країни, зокрема Узбекистан, Казахстан, Киргизстан і Вірменія.

ЄС зосереджує увагу на обмеженні експорту

Європейський Союз зосереджує свої зусилля на обмеженні експорту чутливих товарів до третіх країн. Але не вистачає контролю в межах Союзу.

Дані показують, що хоча прямі офіційні поставки від ЄС до Росії знизилися, експорт цих товарів до третіх країн значно зросли для заповнення цієї прогалини.

Недостатній контроль ЄС і його членів

Оцінка ЄС показує, що частина торгівлі відбувається всередині самого Союзу. Чиновники відповідальні за санкції в ЄС вважають, що держави-члени та компанії мають докласти більше зусиль для контролю цієї ситуації.

Також виявлено, що дочірні компанії та субпідрядники європейських фірм виробляють товари, які підпадають під санкції, і експортують їх до Росії.

Дотримання санкцій

ЄС встановив винятки для експорту товарів до Росії в особливих випадках, пов'язаних з гуманітарними потребами, медичною сферою та іншими ситуаціями.

Також відомо, що Велика Британія дозволяє місцевим виробникам експортувати необхідне обладнання для гірничодобувної та нафтогазової промисловості до Росії через країни Південного Кавказу та Центральної Азії.