Росія заочно засудила українську журналістку Яніну Соколову

Журналістка Яніна Соколова перед судом
Журналістка Яніна Соколова перед судом

Басманний районний суд Москви віддав вирок українській телеведучі Яніні Соколовій, засудивши її до восьми років позбавлення волі. Прокуратура Москви повідомила про це. Згідно з повідомленням, журналістку обвинувачували за статтею про "поширення міжнаціональної ворожнечі". У справі було два епізоди.

Журналістка обгрунтувала насильницькі дії проти росіян

Перший епізод відноситься до інтерв'ю Соколової українському телеканалу NTA у програмі "Говорить великий Львів" у липні 2022 року. За словами російського прокурора, журналістка у своєму виступі "обґрунтовувала насильницькі дії проти росіян".

Другий епізод стосується передачі на ютуб-каналі "Вечір із Яниною Соколовою", що вийшла у грудні 2022 року. За версією російського слідства, журналістка зробила публічну заяву, яка "формує зневагу" та "обґрунтовує насильство" проти росіян. Відео не доступне.

Раніше у Росії за статтею про тероризм винними визнали українку Ірину Навальну, яка заявила, що під час тортур та катувань її змусили визнати провину. Дівчина повідомила, що росіяни катували її струмом і наносили побої, намагаючись змусити зізнатися у підготовці вибуху. Суд призначив їй 8 років позбавлення волі та штраф.

Також у Москві засудили українку до 12 років за нібито поширення "фейків" про війну та участь у терористичній організації.

Читайте також