Російська економіка почала руйнуватися – WSJ

Економіка Росії починає зазнавати краху через війну й запроваджені проти РФ санкції, які стають дедалі жорсткішими.

Перші місяці російського вторгнення в Україну торік спричинили зростання цін на нафту і природний газ, що принесло Москві величезні прибутки, але ці дні вже минули, пише The Wall Street Journal.

"Державні доходи Росії скорочуються, а її економіка в довгостроковій перспективі перейшла на траєкторію нижчих темпів зростання. Експортні товари країни втратили основних клієнтів. З листопада рубль впав на понад 20% по відношенню до долара", йдеться у матеріалі.

Робоча сила скоротилася, адже російська молодь іде на фронт або тікає з країни через мобілізацію. Невизначеність також стримує інвестиції в бізнес.

Російський мільярдер та сировинний магнат Олег Дерипаска цього місяця заявив на економічній конференції, що в Росії закінчуються гроші, а країні потрібні іноземні інвестори. Через втрату європейського ринку і вихід західних інвесторів Москва стає все більш залежною від Китаю.

"Незважаючи на стійкість РФ у короткостроковій перспективі, загальна картина є похмурою. Москва стане набагато закритішою і надмірно залежною від Китаю", вважає старша наукова співробітниця Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні Марія Шагіна.

Президент Росії Володимир Путін розраховував використати російські поставки енергоносіїв для обмеження підтримки України з боку Західної Європи. Натомість у ЄС не зменшили підтримку Києва, а почали швидко шукати нові джерела природного газу та нафти.

Більшість потоків російського газу до Європи припинилися, тому світові ціни на газ різко впали. Кремль планує скоротити видобуток нафти на 5% та продає сировину за зниженими цінами.

"За перші два місяці 2023 року енергетичні доходи уряду РФ впали майже на 50% порівняно із минулим роком, а бюджетний дефіцит поглибився. Фіскальний розрив сягнув 34 мільярдів доларів, що еквівалентно більш ніж 1,5% від загального обсягу економічного виробництва країни. Це змушує Москву глибше занурюватися у свій суверенний фонд, один з головних антикризових буферів", пише видання.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Росія знайшла способи продавати свою нафту до Китаю та Індії. Натомість КНР почала постачати безліч деталей, які раніше РФ отримувала від Заходу. Російські посадовці визнають труднощі, але кажуть, що економіка "швидко адаптувалася". Водночас Путін заявив, що його уряд нібито ефективно протидіє загрозам для економіки.

Промисловість країни переживає найсильніший дефіцит робочої сили з моменту початку спостережень у 1993 році. За даними російського центрального банку, відтік мізків після вторгнення і 300-тисячна військова мобілізація минулої осені призвели до того, що близько половини підприємств зіткнулися з нестачею робочих рук.

"Росія намагалася здійснити імпортозаміщення замінити іноземні товари вітчизняними протягом багатьох років до запровадження нинішніх санкцій, але з обмеженим успіхом. Значна частина телекомунікаційного обладнання та сучасного програмного забезпечення для буріння нафтових свердловин імпортується. З усіма змінами російська економіка стає все більш залежною від держави", ідеться в матеріалі.

Зростання промислового виробництва зараз відбувається за рахунок заводів, які виробляють ракети, артилерійські снаряди і військовий одяг. За словами Путіна, деякі заводи працюють у кілька змін, щоб задовольнити попит.

Протягом 20 років правління російського диктатора високі доходи від нафти і газу лежали в основі суспільного контракту, згідно з яким більшість росіян переважно трималися осторонь опозиційної політики та протестів в обмін на підвищення рівня життя.

За оцінками Міжнародного валютного фонду, потенційний темп зростання РФ темп, з яким би вона могла зростати, не боячись інфляції, становив близько 3,5% до 2014 року. Деякі економісти кажуть, що зараз цей показник впав до 1%, оскільки продуктивність праці знижується, а економіка стає технологічно відсталою і більш ізольованою.

Володимир Путін досі впевнений, що зможе здобути перемогу над Україною і не бажає йти на будь-які компроміси. За словами аналітиків ISW, ні Україна, ні Захід досі не переконали Путіна в тому, що він повинен розглянути можливість компромісу.

Водночас змусити Путіна розпочати переговори на умовах Києва може низка успішних контрнаступів Збройних сил Україні, припустили аналітики.