Російська еліта прибирає з Wikipedia згадки про своє громадянство – розслідування

Російські еліти видаляють дані з "Вікіпедії" про санкції та зв'язки з Кремлем

Представники російських еліт намагаються приховати інформацію про санкції, зв'язки з російським Кремлем, майно й навіть громадянство РФ на сторінках "Вікіпедії". Такі висновки зробили журналісти російського опозиційного видання "Важные истории" та сервісу Wikiganda, що моніторить редагування "Вікіпедії".

Зокрема, було виявлено, що анонімні редактори намагалися видалити інформацію про санкції проти дочок Путіна - Марії Воронцової та Катерини Тихонової. Також вони намагалися приховати розслідування про спільну дитину Катерини з артистом балету Ігорем Зеленським, а також інформацію про її поїздки з офіцерами Служби безпеки президента РФ.

Схожі спроби вплинути на інформацію в "Вікіпедії" були здійснені щодо прессекретаря Путіна - Дмитра Пєскова та засновника компанії "Уралхім" - Дмитра Мазепіна.

Також намагалися приховати дані про особняк та квартири засновника російської мідної компанії Ігоря Алтушкіна, а також про санкції та вилучену яхту колишнього власника Трубної металургійної компанії Дмитра Пумп'янського.

У статтях про альфа-банкірів Михайла Фрідмана та Петра Авена з'явилася інформація про висунуті проти них звинувачення, а також про закриття справ про корупцію та зникнення даних про їх зв'язок з Путіним.

Про мільярдера Володимира Лісіна також намагалися додати інформацію про його благодійність.

Ці редагування спровокувала маразматична ситуація в Росії після війни з Україною, коли російські еліти почали побоюватися за своє майбутнє. Таким чином вони роблять спроби запобігти можливим обмеженням на міжнародному рівні.