Російський полон: ворог не реєструє факти арештів, викрадення, депортації цивільних українців - експерт

Факти арештів, викрадення, депортації цивільних українців
Факти арештів, викрадення, депортації цивільних українців

За даними Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших джерел, в російському полоні знаходиться 1 700 українських цивільних, проте їх кількість може бути набагато більшою. Про це повідомив адвокат та експерт Регіонального центру прав людини Андрій Яковлєв.

"Те, що підтверджено 1 700 осіб, не означає, що саме стільки цивільних знаходяться в полоні. Можливо, їх кількість значно перевищує цю цифру. Просто ми не маємо інформації про інших. Росія не фіксує факти арештів, викрадень і депортацій цивільних осіб, тому заручники позбавлені будь-яких прав", - заявив Яковлєв.

Він наголосив, що ситуація з утримуваними цивільними українцями в РФ вважається еквівалентною позасудовому кримінальному покаранню.

"Цивільні українці перебувають під арештом в установах РФ, де знаходяться вже засуджені особи, проте вони навіть не можуть оскаржити своє затримання. У них немає адвоката, можливості зв'язатися з кимось чи спілкування зі зворотнім світом. Фактично Росія застосовує кримінальне покарання без суду й можливості його перегляду. Терміни такого утримання невідомі", - зазначив адвокат.

Також потрібно притягти до відповідальності осіб, які злочинно затримують та утримують цивільних полонених. Зокрема, слід притягати до відповідальності керівництво Росії.

"Високе російське керівництво мусить бути притягнуте до відповідальності. Хто має право посадити людину до в'язниці без судового рішення? Тільки високе керівництво, зокрема на федеральному рівні. Я сподіваюся, що ордери на арешт будуть видані і проти цих осіб", - заявив Яковлєв.

Читайте також