Російським спортсменам висунули умови для участі в Олімпіаді-2024

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) дозволив російським спортсменам брати участь в Олімпіаді-2024 у Парижі.

Однак їм висунули низку вимог, повідомляє агентство "Весь спорт" з посиланням на свої джерела.

За основу базових критеріїв буде взято формування команди біженців, яка існує з 2016 року.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Російські спортсмени у Парижі виступатимуть у нейтральному статусі, під прапором МОК та під назвою "Нейтральні атлети" або "Нейтральні олімпійські атлети".

Заявки на участь в Іграх спортсмени повинні будуть подавати особисто без посередництва Олімпійського комітету Росії (ОКР) та національних федерацій. І лише в індивідуальні види олімпійської програми. Участь росіян у командних видах спорту заборонена березневим рішенням МОК.

Перевірка заявок буде проводитись і на виконання кваліфікаційних нормативів, і на відповідність критеріям рекомендацій МОК. Підписання спеціальних заяв із засудженням "СВО" не заплановане, але все може змінитися.

Після того, як МОК затвердить заявку учасника, спортсмен повинен припинити участь у всіх національних змаганнях та припинити приймати будь-яку (фінансову, організаційну) підтримку від російських спортивних організацій.

МОК готовий фінансувати лише участь спортсмена в Олімпійських іграх, тобто сплатити за проїзд, проживання, харчування. Вирішенням побутових питань спортсменів на Іграх займатимуться співробітники, затверджені МОК. Щодо участі у кваліфікаційних стартах, проведення зборів, участі тренерів та фахівців усі витрати лягають на самого спортсмена.

Питання присутності на Іграх особистих тренерів та фахівців (лікарів, масажистів) поки що не опрацьовано.

МОК розробить екіпірування для нейтральних атлетів.

Умови МОК уже доведено до російських спортивних керівників.

Українським спортсменам не можна буде змагатися на турнірах, де будуть представлені атлети з Росії чи Білорусі. Це рішення поширюється на усі змагання, включно з відбірковими стартами на Олімпіаду-2024, повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

Міжнародний олімпійський комітет рекомендував міжнародним спортивним федераціям дозволити спортсменам з РФ і Білорусі виступати на турнірах у нейтральному статусі.