Росію потрібно відірвати від Китаю - екс-радник президента США попередив про загрозу

Китай розширює свою роль у світі та зближується з Росією.

США має відреагувати на це і вжити заходів. Про це сказав екс-радник президента США з національної безпеки Джон Болтон на радіо WABC.

"Ми сидимо на місці, а китайці, росіяни, Іран, Північна Корея та деякі інші намагаються зміцнити свої відносини та погрожують нам у багатьох різних місцях", сказав Болтон.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Ця заява пролунала після того, як Іран і Саудівська Аравія оголосили про нормалізацію відносин та відкриття своїх посольств в результаті дипломатичного прориву за посередництва Китаю.

"У китайців є стратегія, якої вони дотримуються. Одним із найбільших переможців війни в Україні став Китай. Якби Росія виграла і, як максимум, взяла контроль над всією Україною, це була б перемога для союзника Китаю, яка також зміцнила б Китай. Але, чесно кажучи, якщо Росія продовжуватиме програвати в Україні, це лише зробить Росію більш залежною від Китаю", додав Болтон.

Однак зараз Пекін виступає старшим партнером у відносинах з РФ.

"Це альянс Китаю, який він створює, а Росія є молодшим партнером. Це не добре ні для кого з нас. Я хотів би знайти способи відірвати Росію від Китаю", заявив Болтон.

До річниці російського вторгнення в Україну МЗС Китаю опублікувало свою позицію щодо "врегулювання кризи" в Україну. Так званий мирний план складається із 12 пунктів.

Міжнародна спільнота очікувала від Китаю конкретних пропозицій, але Пекін підготував лиш загальні слова, заклики і побажання. Зокрема, не роздувати вогонь у конфлікті, проводити мирні переговори і побороти гуманітарну кризу.