Розміщення та інтеграція. На що розраховувати українцям у Латвії у 2024 році

У Латвії наразі проживає близько 33 тис. українців, зокрема 20 тис. у Ризі. Спеціальний центр підтримки громадян України знаходиться саме у цьому місті. Керівник центру Петеріс Грубе зазначив, що переїзд до нового місця відкриває нові можливості для діяльності, особливо в галузі освіти.

Тут у нас велика актова зала, є спортзал, тому є можливість організовувати заходи. Ми також плануємо навчальні класи, щоб більше уваги приділялося освіті, а не тільки наданню допомоги.

Українські діти в Латвії продовжують навчатися дистанційно. Відсутність мотивації перейти до латвійської системи освіти - головна проблема. У Латвії немає безкоштовних курсів або уроків для українських дітей, які не навчаються в місцевих школах, відзначила Лінда Якобсоне-Гавала з організації "Хочу допомогти біженцям".

Підтримка та розміщення

На наступний рік заплановано фінансування у розмірі 70 млн євро для підтримки українців у Латвії. Держсекретар МВС Димитрій Трофімов зазначив, що українцям продовжено статус біженця до 2025 року, а також закон про спеціальну підтримку буде діяти на цей же термін. Зараз уже 3,1 тис. осіб отримали житло за підтримки місцевих органів самоврядування, а ще 726 осіб можуть розміститися у ньому.

Спеціальна стратегія інтеграції

Парламентський секретар Мінкульту Агнесе Лаце заявила, що спеціальна стратегія інтеграції українців у Латвії поки що не розроблена. Цього року було виділено 4 млн євро на навчання латиської мови та курси культурної орієнтації, і ця сума буде витрачена й наступного року. Також планується розпочати літні курси культурної орієнтації для українських дітей вчасно. Будівлю на вулиці Стругу, 4, яку використовує благодійна організація Ukraiņu māja Latvijā, передано у безоплатне користування.

У Латвії буде вислано щонайменше 1213 громадян Росії, які не виконали міграційний закон та не отримали посвідку на проживання. 1344 особи подали документи на отримання посвідок.