"Розвіяли міф": операція Сирського на Курщині здивувала не лише Путіна, - WSJ

Розвіяли міф: операція Сирського на Курщині
Розвіяли міф: операція Сирського на Курщині

Український головнокомандувач Олександр Сирський здивував російські сили та українських бійців своєю останньою операцією.

Згідно з інформацією від "Хвилі", про це повідомляє The Wall Street Journal.

Наприкінці липня Сирський зібрав вищих офіцерів на таємну нараду, де представив сміливий план відновлення військових зусиль країни, які ослабли. Він заявив, що українська армія "поміняється ролями з Москвою", здійснивши перше широкомасштабне вторгнення до Росії з часів Другої світової війни.

Один з присутніх, начальник штабу 61-ї механізованої бригади, зізнався, що перше, на що він замислився, було: "Куди ми йдемо?" - розповів підполковник Артем Холодкевич.

Видання пише, що швидке проникнення слабкої прикордонної оборони та захоплення близько 100 населених пунктів українськими військами дуже здивувало Росію. Операція стала несподіванкою для учасників, незважаючи на її успіх.

"Ми розбили міф, що Росія є непереможною країною. Ми зробили те, чого ніхто не робив 80 років", - сказав Холодкевич.

WSJ зазначає, що Сирський випередив очікування та продемонстрував свої здібності, як це було видно у наступі під Харковом у 2022 році та в Курській операції. Сергій Череватий, колишній радник головнокомандувача, підкреслив, що Сирський використовує свою здатність до неочікуваних дій, щоб компенсувати недостаток ресурсів та скористатися перевагами.

За словами українських військових, вторгнення триває вже четвертий тиждень і приносить успіхи, навіть з прибуттям російських підкріплень. Мінімум 2000 російських військових застрягло біля річки, а спроби надати допомогу за допомогою понтонних мостів були безуспішними.

WSJ зазначає, що Україна використовує неготовність Росії, щоб завдати удару глибше в тил та створює так звану буферну зону, яку Володимир Зеленський назвав, щоб припинити російські військові операції проти України.

Сирський заявив, що Росія не перекидає свої війська з Покровського фронту до Курська, як розраховувала Україна, але також не посилює своє угруповання там. Це стало причиною скарг солдатів на сході, які стверджують, що їхні оборонні зусилля були ослаблені на користь наступу на Курську область.

З свого боку, Ходжес заявив, що Сирський і його радники передбачили цей ризик і вирішили піти на неї.

"Це не про конкурс популярності. Тут йдеться про досягнення стратегічного ефекту, який означає, що ви повинні брати ризики в інших сферах", - каже він.

Нагадаємо, ЗСУ знищили ще одну колону бронетехніки РФ і понтонну переправу на Курщині.

Читайте також