"РПЦ міцно пов'язана із владою" - чому так довго тягнули із забороною і що буде тепер

Парламент підтримав законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних із Росією, у першому читанні. З цим рішенням давно назрівають проблеми.

Валерій Гончарук, політолог, у коментарі Gazeta.ua зазначив, що хоча йдеться про заборону організацій, які співпрацюють з Росією, невідомо, який буде вплив закону, якщо його ухвалити. Проблеми виникатимуть з приходами і майном, оскільки останнє часто належить приватним особам. Крім того, це лише перше читання, і невідомо, які будуть внесені правки до другого. Вже з початку запровадження незалежних українських церков виникали проблеми, оскільки Росія постійно контролювала релігійне питання і використовувала його для контролю над економікою та політикою.

Релігія є складною темою, проте в Україні вона ніколи не була відокремлена від влади, зауважив Гончарук.

За словами політолога, РПЦ завжди мала сильну агітаційну кампанію через окремі політичні сили, і її залучали для агітації віруючих. Протягом року не вдавалося вирішити питання заборони через велике розгалуження російської церкви, яка має зв'язки з владою в південних та східних регіонах. Більш якісна кампанія їмогла би допомогти у процесі заборони. Є активна частина пастви, яка має російське ядро і живе в російському світі. Вони становлять проблему, оскільки вони часто є агресивними і їх важко переконати. Є питання щодо релігійних діячів, переведення яких до ПЦУ не можливе безпосередньо через підозри на агентурну діяльність. Для вирішення цих питань потрібно діяти по закону, хоча раніше вже були випадки заборони РПЦ на місцях і переходу церков до ПЦУ. Проте, це чутлива тема для Заходу.

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних із Російською Федерацією. За проголосували 267 народних депутатів, а група "Відновлення України" не дала жодного голосу. Зокрема, законопроєкт передбачає припинення діяльності релігійних організацій, які афілійовані з центрами впливу держави, що здійснює агресію проти України. Це можуть зробити шляхом адміністративного позову через судовий порядок або за допомогою Державної служби з етнополітики та свободи совісті чи прокурора.

Читайте також: