Чи можуть ТЦК виписати штрафи із порушеннями: експерти пояснюють

ТЦК и штрафы: эксперты объясняют
ТЦК и штрафы: эксперты объясняют

Від 17 липня 2024 року військовозобов'язані, які не оновили свої дані у територіальних центрах комплектування (ТЦК) або не перебувають на військовому обліку, можуть отримати штраф. В умовах воєнного часу цей штраф складатиме від 17 000 до 25 500 грн. Однак виникає питання: чи можуть ТЦК виписати штрафи із порушеннями?

За інформацією LIGA.net, юрист практики Безпеки бізнесу в Juscutum В'ячеслав Мироненко зазначає, що ризик порушень через збільшене навантаження на ТЦК справді існує. Проте він не є неминучим. ТЦК зобов'язані дотримуватися закону незалежно від обсягу роботи, і кожен випадок потребує індивідуального розгляду.

Серед можливих проблемних моментів експерт виділяє:

1. Недостатньо ретельне вивчення індивідуальних обставин2. Помилки в оформленні документів3. Неповне зазначення підстав для рішень4. Порушення строків розгляду

Для мінімізації таких ризиків юрист рекомендує:

- Впровадження автоматизованих систем- Посилення внутрішнього контролю- Проведення додаткових тренінгів для персоналу- Збільшення штату співробітників ТЦК

Важливо зазначити, що штрафи не виписуватимуть автоматично. За словами речника Міноборони Дмитра Лазуткіна, для накладення штрафу мають бути складені протоколи та винесена постанова.

Усі незгодні зі штрафами мають право звернутися до суду протягом 10 днів з моменту винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, в Україні продовжили мобілізацію та військовий стан: деталі та терміни.

Читайте также