Київстар, Vodafone та lifecell готують удар по гаманцях: чи можуть тарифи зрости на 50%

Цифровые операторы в Украине готовятся к повышению тарифов
Цифровые операторы в Украине готовятся к повышению тарифов

Експерти прогнозують суттєве зростання тарифів на мобільний зв'язок у 2025 році через нові вимоги до операторів щодо забезпечення автономної роботи базових станцій.

Про це пише Liga.

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) зобов'язав операторів забезпечити доступність мобільного зв'язку без електрики протягом 10 годин на більшості базових станцій до кінця 2024 року. Виконання цих вимог потребує значних інвестицій у закупівлю та встановлення резервних джерел живлення.

Київстар, Vodafone та lifecell

"Попередньо можемо сказати, що закупівля та встановлення десятків тисяч резервних джерел живлення в надзвичайно короткі терміни потребуватиме значних додаткових інвестицій. І треба шукати баланс між забезпеченням зв'язку й можливістю надавати послуги абонентам за доступною ціною", - зазначили в компанії lifecell.

За словами медіаексперта Олександра Глущенка, оператори не зможуть різко підняти вартість тарифів. Однак у 2025 році слід очікувати поступового зростання цін на послуги мобільного зв'язку.

"Абонентам слід готуватися до поступового зростання тарифів протягом 2025 року – умовно, послуги подорожчають на 50% з 1 січня до 1 грудня", - прогнозує експерт.

На зростання тарифів вплинуть не лише інвестиції в енергообладнання, а й інфляція та збільшення податків. Зокрема, з 1 вересня в Україні зростуть акцизи на пальне, яке у великих обсягах споживають генератори для підтримки роботи базових станцій.

Голова ради асоціації "Телекомунікаційна палата України" Тетяна Попова зазначає, що оператори докладуть усіх зусиль для забезпечення якісного зв'язку, але за відсутності державних преференцій витрати на підтримку автономної роботи мережі можуть призвести до суттєвого зростання вартості послуг.

Експерти наголошують, що для вирішення проблеми необхідна співпраця між операторами, енергетиками та державою. Зокрема, пропонується визначити критичні об'єкти зв'язкової інфраструктури, які мають отримувати пріоритетне електропостачання.

Читайте также